Tja til hormonterapi

Kortvarig hormonterapi kan være smart i overgangsalderen. Forskere mener fordelene er større enn risikoen.

Publisert
Sist oppdatert

Hormonterapi har i mange år vært redningen for kvinner som vil overleve overgangsalderen med stil. Mange problemer som hetetokter, tørre slimhinner og humørsvingninger kan bli bedre med de riktige medisinene.

Problemet er bare at hormonterapi også har noen svært uheldige bivirkninger. Behandling med østrogen eller en kombinasjon av østrogen og andre hormoner kan blant annet gi økt risiko for brystkreft og hjertesykdommer.

Liten risikoEn gruppe amerikanske forskere mener derimot at kortvarig behandling med hormoner ser ut til å være verdt risikoen. De har studert resultatene av en undersøkelse som omfattet over 10.000 kvinner som brukte hormonbehandling.

- Vi vet at langvarig hormonbehandling ikke er noen god ide. Men spørsmålet er om gevinsten av kortvarig behandling kan være større enn ulempene. Vi mener ja, dersom symptomene i overgangsalderen er alvorlige og kvinnen er klar over risikoen som er forbundet med behandlingen, sier forskningsleder Nananda Col til HealthDayNews.

Må velge selvResultatet fra undersøkelsen viste at en kvinne i femtiårene som brukte hormonterapi i to år fikk en gjennomsnittlig lavere levealder på 12 dager. Men forskjellene var store på om kvinnene hadde en høy eller lav risiko for hjerteproblemer i utgangspunktet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer