Skatt av utleie

Tjen 30.000 kroner skatte­fritt i sommer

Korttidsutleie i sommer kan gi deg en god del kroner i lomma, og er du smart, slipper du å skatte av disse.

LØNNSOM FERIE: Ved å leie ut leilighet, hytte, bil eller båt når du ikke bruker dette selv i sommer, kan du tjene noen kroner, kanskje til og med skattefritt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LØNNSOM FERIE: Ved å leie ut leilighet, hytte, bil eller båt når du ikke bruker dette selv i sommer, kan du tjene noen kroner, kanskje til og med skattefritt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Skatteetaten tror korttidsutleiemarkedet er større enn noen gang denne sommeren.

Dette er mye på grunn av coronavirusutbruddet og reiserestriksjonene, som gjør at mange må eller vil feriere i Norge i år.

- Det ser ut til at markedet for utleie av, blant annet, hytter, campingvogner, bobiler og båter blir større enn noensinne denne sommeren, sier Ove Nyland, avdelingsleder for brukerkontakt i Skatteetaten, i en pressemelding.

- Før du leier ut bør du imidlertid kjenne til skattereglene, som er enkle å forholde seg til. I de fleste tilfellene oppstår det ikke skatteplikt før inntekten overstiger 10.000 kroner, fortsetter Nyland.

Her er skattereglene

For at du ikke skal gå på en skattesmell når du leier ut i sommer, gir vi deg oversikt over skattereglene som gjelder nå:

  • Leier du ut private gjenstander som bil, båt, campingvogn, bobil eller annet, vil leieinntektene være skattefrie så lenge de ikke overstiger 10.000 kroner. Overstiger leieinntektene dette, er inntekten skattepliktig, og du er selv ansvarlig for å ta inntekten med i skattemeldingen.
  • Dersom du leier ut hytta eller boligen du normalt bruker selv, vil utleieforholdet komme inn under reglene om korttidsutleie, så lenge det ikke strekker seg over mer enn 30 dager. Leieinntekter inntil 10.000 kroner er skattefrie. Overstiger leieinntekten denne grensen, vil 85 prosent av det beløpet som overstiger 10.000 være skattepliktig, og må dermed tas med i skattemeldingen.
  • Hvis du leier ut hytte eller bolig du normalt ikke bruker selv for en kort periode, vil dette være skattepliktig fra første krone. Dette innebærer at slik korttidsutleie, for eksempel gjennom Airbnb, er underlagt de samme skattereglene som annen mer tradisjonell langtidsutleie av eiendom.
SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Skattesatsene du må forholde deg til er følgende: Den skattepliktige delen av leieinntektene regnes som kapitalinntekt og beskattes med 22 prosent, ifølge satsene for 2020.

Ved utleie av løsøregjenstander og korttidsutleie av egen bolig eller fritidsbolig, kan du få noen fradrag som skal føres i skattemeldingen, for eksempel fradrag for kostnader til nettbasert markedsplass, ekstra forsikringer og annet.

Skatteetatens samleside for delingsøkonomi finner du annen nyttig informasjon av korttidsutleie.

Få 30.000,- rett i lomma

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank påpeker at sommeren er en gyllen anledning for mange å tjene noen kroner ekstra, spesielt etter en økonomisk slitsom vår.

- Leier du ut bolig, hytte og båt for 10.000 kroner hver, kan du tjene opptil 30.000 kroner skattefritt i sommer, sier Tvetenstrand til Dinside.

- For at utleie skal bli en økonomisk gevinst, ikke et økonomisk tap, er det viktig å ta forholdsregler. Be om forhåndsbetaling, slik at du er garantert leieinntektene, sier Tvetenstrand videre.

Slik regner du ut leieinntektene:

  • Leieinntekt for bolig eller hytte: 20.000 kroner– fribeløp på 10.000 kroner = restbeløp på 10.000 kroner
  • Skattbart beløp: 10.000 x 85 prosent = 8500 kroner
  • Skatt du må betale: 8500*22% = 1870 kroner
Har du lyst til å leie bobil, men har aldri vært inne i en, eller sett inn i en før? Bli med på denne kjappe omvisningen og se om dette er noe for deg. Vis mer

Ikke gå på en forsikringssmell

Når det gjelder forsikringer, er det gjerne slik at mange av forsikringene du allerede har, også dekker korttidsutleie, men dette er det viktig at du får forsikringsselskapet til å bekrefte, ifølge forbrukerøkonomen.

- Alt kan imidlertid ikke forsikres. Blant annet er det ikke vanlig at innboforsikringer dekker deg ved tyveri, så har du verdifulle ting, både av affeksjonsverdi og finansiell verdi, bør du fjerne dette før du leier ut bolig eller hytte, sier Tvetenstrand.

- Be om referanser eller sjekk anmeldelser på de som ønsker å leie. Sjekk det du har mulighet til i forkant, slik at du vet det du leier ut blir behandlet på en god måte avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer