Utleie i ferien

Tjen 30.000 skattefrie kroner mens du er på ferie

Ikke la hus, hytte, bil og båt stå ubrukt mens du er i utlandet denne sommeren, men husk på skattereglene.

SOMMERUTLEIE: Mens du er bortreist i sommer, kan du gjerne leie ut boligen din til noen som synes ditt hjemsted er det mest eksotiske i verden. Bare husk skattegrensen på 10.000 kroner. Et annet alternativ er å finne noen å bytte bolig med i ferien, slik som i juleklassikeren The Holiday. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
SOMMERUTLEIE: Mens du er bortreist i sommer, kan du gjerne leie ut boligen din til noen som synes ditt hjemsted er det mest eksotiske i verden. Bare husk skattegrensen på 10.000 kroner. Et annet alternativ er å finne noen å bytte bolig med i ferien, slik som i juleklassikeren The Holiday. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommerferien reiser mange av oss hjemmefra, enten for å feriere et annet sted i Norge, eller til utlandet for å oppleve noe helt annet enn det hjemlige, hverdagslige.

Det kan likevel være verdt å tenke på at noen kanskje synes ditt hjemsted er det mest eksotiske reisemålet denne sommeren, så hvorfor la hus, bil og båt stå igjen ubrukt mens du er borte?

Tjen 30.000 kroner, helt skattefritt

Med smart planlegging blir sommerferien lønnsom.

- Skal du ikke bruke huset eller hytta hele ferien, kan det være innbringende med utleie. Har du i tillegg en bil stående i garasjen, kan også denne leies ut, og det samme gjelder båten i havna, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Dinside.no.

Du kan da tjene inntil 30.000 kroner skattefritt mens du selv er på ferie hvis du leier ut hus, hytte og bil eller båt, som kan komme godt med på feriebudsjettet, oppsummerer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

En undersøkelse Ipsos har gjennomført for DNB Eiendom viser, derimot, at kun én av ti sier de kunne tenke seg å leie ut boligen når de selv ikke er hjemme. Begrunnelsen til de fleste er at de ikke ønsker at andre skal bruke tingene deres når de er borte.

Husk skattereglene

Men, før du logger deg inn på Finn.no og oppretter utleieannonser, bør du tenke over hvor stor del av den potensielle leieinntekten din som er skattefri, samt hvor høyt det lønner seg å legge leieprisene.

Bolig og hytte:

- Utleieinntekt på inntil 10.000 kroner i året er skattefritt for hver eiendom, påpeker Incedursun.

Leier du ut boligen eller hytta for en kort periode, altså mindre enn 30 dager per utleieforhold, skal det skattes av utleieinntekten etter den såkalte «sjablongmetoden». Dette innebærer at utleieinntekt på inntil 10.000 kroner i året er skattefritt, mens utover dette beløpet regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt. Inntekten du sitter igjen med etter fradrag, skattlegges med 22 prosent.

Incedursun illustrerer med følgende eksempel:

Du leier ut boligen din via Airbnb og mottar samlet årlig utleieinntekt på 40.000 kroner. Den skattefrie inntekten utgjør 10.000 kroner, så din nettoinntekt blir da 30.000 kroner. Skattepliktig inntekt er 85 prosent av nettoinntekten, altså 25.500 kroner, og du skal betale 22 prosent skatt av dette beløpet, som vil si totalt 5610 kroner i skatt.

Det er viktig å påpeke at kostnader knyttet til korttidsutleie av bolig og hytte ikke er fradragsberettiget. Leies eiendommene ut gjennom et utleieselskap, får du ikke fradrag for provisjonen selskapet tar som honorar.

Tips til deg som skal leie ut boligen

  • Sjekk ut reglene i borettslaget: Skal du leie ut privatbolig bør du sjekke med borettslaget, sameiet eller lignende om hvilke regler som er satt vedrørende utleie eller spesifikt Airbnb.
  • Oppdater forsikringen: Sett deg nøye inn i hva innboforsikringen din dekker, og hva som følger med forsikringen gjennom tjenesten du skal leie ut gjennom. Det kan fort bli dyrt hvis du må dekke alt selv.
  • Skriv leiekontrakt: Leiekontrakten bør inneholde regler for hva som dekkes av hvem i tilfelle skader.
  • Skriv ordensregler: Lag og legg igjen en liste med husregler godt synlig for gjestene når de kommer, gjerne på flere språk. Det kan være ting som hvorvidt det er tillatt å røyke inne, når det bør være stille på kveldstid eller om husdyr er tillatt.

Kilde: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

Bil og båt:

Det er like regler for utleie av bil og båt, de går begge inn under det samme punktet for utleie av løsøre, men i motsetning til hus- og hytteutleie, kommer det ikke nye 10.000 kroner ved utleie av begge transportmidlene. Altså, bil og båt kan til sammen leies ut for 10.000 skattefrie kroner, påpeker Tvetenstrand i Danske Bank.

En annen motsetning til boligutleiereglene, er at kostnader i forbindelse med utleie av bilen fradragsberettiget. Dersom bilen leies ut gjennom et formidlingsselskap og leietakeren dekker drivstoff, får du fradrag for utgifter på 2,80 kroner per kilometer. Nettoinntekt fratrukket fradrag skal deretter beskattes med 22 prosent, ifølge Incedursun i Nordea.

Her er et eksempel:

Du leier ut bilen gjennom Nabobil.no og får en samlet årlig utleieinntekt på 18.000 kroner. Leietakerne dekker drivstoff og har totalt kjørt 500 kilometer. Den skattefrie inntekten er ennå 10.000 kroner, som vil si at nettoinntekten er 8000 kroner. Fradrag for utgifter regnes til 1400 kroner (500 kilometer X 2,80 kroner). Skattepliktig inntekt blir da 6600 kroner, som du betaler 22 prosent skatt av, altså totalt 1452 kroner i skatt.

Ta en «Holiday»

Dersom du har sett julefilmen The Holiday med Jack Black, Cameron Diaz, Jude Law og Kate Winslet, vet du hva «house exchange», eller husbytte, er. Det vil si at du finner noen med en bolig i et land du vil reise til, som også gjerne vil reise til der du bor, og så bytter dere rett og slett bolig for en kort periode.

Ifølge Tvetenstrand i Danske Bank har dette blitt mer og mer populært.

- Husbytte er ikke noe du tjener direkte på, men det kan gi rimeligere ferie. Jeg kjenner selv flere som har byttet bolig i ferien, både med noen som bor i Frankrike, Spania og USA, sier forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer