Tjen på høy rente

Sett pengene dine på bok, men ikke si det til naboen.

Det er gunstige tider for småsparerne. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Det er gunstige tider for småsparerne. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den siste tiden har bankene satt opp innskuddsrenten mer enn de har satt opp utlånsrenten.Bjørn Erik Orskaug, seniorøkonom DnB Nor Markets


I morgen tar Norges Bank nok en beslutning om hvorvidt styringsrenta skal justeres igjen. Flertallet av ekspertene tror at renta vil bli uforandret frem til august hvor vi igjen vil få en ny økning. Mange skjelver i buksene med tanke på enda høyere boliglånsrenter, men har du tenkt på at det er gode tider for å spare i bank?

Det er betydelig mer penger å tjene på å ha penger stående i bank i dag enn for få år siden. Mange banker tilbyr i dag innskuddsrenter på 6,5 %, og med en ny renteøkning kan innskuddrenten øke ytterligere. Dette er gode nyheter for banksparere.

Se listen over de beste innskuddsrentene

Renter det blir penger av

La oss si du har opparbeidet deg en økonomisk buffer på 50.000 kroner, som du lar stå på en høyrentekonto. Med en innskuddrente som i dag på 6,5 % vil du ha 68.504 kroner etter fem år. Du har altså tjent 18.504 kroner. Disse pengene må du skatte av, men etter å ha trukket fra 28 prosent i skatt hvert år, sitter du likevel igjen med 12.850 kroner i fortjeneste.

Vi kan selvsagt ikke garantere at renten er like høy om fem år, men mange banker tilbyr nå fastrenteinnskudd hvor de garanterer for rentene en viss periode frem i tid. Betingelsen er som regel at du må la pengene stå urørt i samme periode.

Er du økonomisk sunn? Ta testen!

Bjørn Erik Orskaug, DnB Nor Markets
Bjørn Erik Orskaug, DnB Nor Markets Vis mer


Ikke si det til naboen

Dagens sparerate er negativ. Husholdningene bygger ikke opp reserver for dårligere tider, men dette kan være i ferd med å endre seg. Høyere rente vil isolert sett bidra til at folk sparer mer.

- På lengre sikt er det gunstig at husholdningene er i en sparesituasjon og ikke lånefinansierer forbruket. Men det vi er redde for, er at spareraten justerer seg opp for kjapt. En brå justering i spareraten gjør at forbruksveksten stopper opp, som får konsekvenser som høyere arbeidsledighet, forklarer Bjørn Erik Orskaug, seniorøkonom i DnBNor Markets.

Spesielt gunstig rente

Uro i verdensøkonomien har ført til høy pengemarkedsrente i det norske markedet. Dette har vært gunstig for deg som sparer. Grunnen til at bankene er så "rause" med innskuddsrentene, er at de vil ha pengene dine.

Det vil bli dyrere å låne i fremtiden

- Fordi det er en kamp om kapital der ute, har bankene satt opp innskuddsrentene mer enn de har satt opp utlånsrentene den siste tiden, sier Orskaug.

Dette betyr imidlertid ikke at sparerenten er høyere enn lånerenten.

Kommer til å spare

Brå sparing er altså ikke gunstig, men det kan likevel hende at naboen tenker det samme som deg. I en undersøkelse utført av DNBNor kommer det frem at forbrukerne er bekymret for den økonomiske utviklingen og ønsker å spare mer de ytterligere 12 månedene.

- Jeg tror hovedårsaken er at Gjedrems rentevåpen virker. Vi ser at litt flere ønsker å gjøre noen justeringer i forhold til egen økonomi, sier forbrukerøkonom i DnBNor, Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Onsdag 25.6 kl 14 offentliggjør Norges Bank den nye styringsrenta. Følg med på DinSide..


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer