Tjen på peiskos

Et ærlig regnskap over kostnader og nytte ved en åpen peis kan gi mange en ubehagelig overraskelse. Heldigvis finnes fornuftige løsninger, også for lidenskapelige elskere av peiskos.

Publisert
Sist oppdatert

Helt åpentLa oss snakke om ved og peis, og la oss være åpne om dumheter vi har gjort.

Denne journalisten har åpen peis i stuen, i tillegg til oppvarming med strøm. Fra å bli brukt helt sporadisk for noen år siden, har peisen blitt tent stadig oftere, simpelthen på grunn av all hyggen som skapes når det spraker livlig inne, mens høstmørket og kalde gufs herjer utenfor. I fjor vinter tok det helt av med peiskos, og journalisten gikk nærmest i skytteltrafikk mellom bensinstasjonen og stua, med småsekker med ved til ublue priser.

I år tok vi fornuften fangen, og bestilte ikke mindre enn to tusen-liters sekker ved, som vi samvittighetsfullt lempet gjennom kjellervinduet på gammeldags vis, og stablet i kjelleren. Operasjonen kostet oss 1.500 kroner, samt to-tre søndags-ettermiddager i striregn ute, og dampende svette inne i kjellerboden.

Unngikk tre-ganger'n

Det er ingen tvil om at dette har gitt betydelig billigere peisved enn i fjor. En 40-liters sekk bjørkeved på den samme bensinstasjonen koster i år 89 kroner. 2.000 liter bjørkeved til bensinstasjon-pris ville ha kostet 4.500 kroner - hele tre ganger så mye som prisen på de stablede kubbene fra vedleverandøren i Oslo-området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer