Tjen penger på kroppen din

Hår, egg, melk, kroppsdeler - selg det unna!

Tjene penger på disse? Det er mulig, om skankene dine egner seg som kroppsdelsmodell ... Foto: Colourbox
Tjene penger på disse? Det er mulig, om skankene dine egner seg som kroppsdelsmodell ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er veldig varierende hvor mye donorene leverer. Noen leverer kun en kort stund, mens andre igjen har gitt opp i 100 liter, forteller Nelly Bakken og Reidun Korsbakk ved morsmelksentralen på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Å produsere og selge morsmelk er en måte å tjene penger på kroppen din på, selv om de fleste kanskje ikke gjør det for pengenes skyld.

Antall donorer eller givere av morsmelk, varierer. Noen ganger kan sykehusene ha nok givere og nok morsmelk, og må dermed takke nei til nye donorer. Andre ganger er behovet slik at sykehuset søker etter nye donorer.

- Antallet varierer veldig, fra 7-8 til 15 stykker, det går litt opp og ned. Det er også variasjon i hvor stort behovet på sykehuset er. Men akkurat nå ønsker vi flere donorer, oppfordrer Bakken og Korsbakk ved St. Olavs Hospital.

Nye donorer etterlyses i form av oppslag på barselavdeligene på sykehuset, på barselhotellet, og på alle byens helsestasjoner.

Morsmelk

Morsmelk er til uvurderlig hjelp for for tidlig fødte og syke barn. Mange sykehus tar imot morsmelk fra mødre som har mer morsmelk enn deres eget barn trenger, og formidler dette til sårt trengende barn på sykehuset. Du kan registrere deg som giver av morsmelk, og etter noen blodprøver, kan du levere melken din på nærmeste morsmelksentral.

Helsemyndighetene har satt en grense på at ditt eget barn kan være maks ett år, for at du skal kunne donere melk. Dette er på grunn av at melkens sammensetning og innhold av viktige stoffer endres i takt med eget barns utvilking. Noen sykehus kan imidlertid ha lavere aldersgrense.

Du får 150 kroner per liter i kompensasjon. Det er egentlig ingen minstekrav til levering, men det er ønskelig at du leverer minst en liter i uka.

Selger brystmelk på nett

I 2004 fikk vi høre historien om norske Anette Lie som på et knapt år leverte 501,5 liter morsmelk. Hun tjente rundt 68.000 kroner på dette, og finansierte slik en bil.

I Russland skjer salg og kjøp av hår i større omfang. Selskapet Natural European Hair søker etter mulige hårselgere via store postere, og betaler etter hårlengde og vekt. Foto: Natural European Hair
I Russland skjer salg og kjøp av hår i større omfang. Selskapet Natural European Hair søker etter mulige hårselgere via store postere, og betaler etter hårlengde og vekt. Foto: Natural European Hair Vis mer


Hår

Langt hår, men vil klippe deg kort? Hvorfor ikke tjene penger på lokkene i samme slengen. Du kan selge håret ditt på nettauksjoner som hairwork.com eller ebay.com. Du kan sjekke hva andre har solgt håret sitt for, for å få en formening av hva du kan tjene.

16. oktober 2008 betalte noen 1.400 amerikanske dollar for en 76 centimeter lang og 15 centimeter tjukk hestehale ... Dette tilsvarer 9.450 norske kroner, så det kan betale den nye frisyren, og vel så det ...

Her kan du selge håret ditt: hairwork.com

Kroppsdelsmodell

Det går an å være modell selv om du ikke er modellpen i ansiktet eller har en modellpent skulpturert kropp. Kanskje har du pene hender, pene legger eller kanskje pent hår? Det er penger å tjene på å være kroppsdelsmodell også, eller bodypartmodell som det gjerne også kalles. Det trengs håndmodeller for reklame for håndkrem, neglelakk og denslags, og det trengs et sett pene bein til reklame for eksempelvis hårfjerningskrem eller strømpebukser.

I USA og England finnes det til og med dedikerte kroppsdelsbyråer som formidler kroppsdelsmodeller til ethvert oppdrag. Selskapet Body Parts Models i Beverly Hills formidler mange slags kroppsdelsmodeller; hender, føtter, hår, rumper, rygger, muskler, ører og mye mer ... Timelønnen i USA ligger på rundt 100 dollar eller mer - det vil si cirka 684 norske kroner.

I Norge er det ikke så spesialisert som i utlandet, men det finnes også her modeller som konsentrerer seg om eksempelvis håndmodelljobber.

- Hvis man har et par utrolig vakre hender, er det selvsagt bare å komme, plutselig så trenger man akkurat det, får vi vite hos modellbyrået Pholk.

Betalingen for kroppsdelsmodell-oppdrag er svært varierende. Det kommer an på bruken, om det er for en bitte liten annonse i en lokalavis, eller for en stor annonse på tv. Prisen avhenger også av om det er for engangsbruk eller om bildene skal brukes i for eksempel opptil fem år, får vi vite hos Pholk, som på bakgrunn av dette ikke kan gi noen prisantydning på for eksempel en håndmodelljobb. Men man tjener ikke like mye når ansiktet ikke vises, ettersom man da ikke er gjenkjennelig, ifølge Pholk.

Donere egg

Kunne du tenke deg å gi bort eller selge eggene dine? (Avsluttet)
Ja, men kun hvis jeg fikk godt betalt(60%)
Nei, aldri(28%)
Ja, men kun for å hjelpe, ikke for penger(13%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Eggdonasjon

Eggdonasjon er ikke lov i Norge, men både i Sverige, Danmark, Finland og mange andre land er dette mulig. Det er flere klinikker i for eksempel Sverige som behøver egg til behandling av ufrivillig barnløse, og her er det muligheter for deg å donere dine egg.

For eksempel annonserer Karolinska Universitetssjukhuset at de har stort behov for eggdonatorer. Karolinska betaler deg 4.000 svenske kroner (3.475 norske kroner) for eggdonasjonen, som skal dekke omkostninger i forbindelse med behandlingen. Det skal sies at dette er en ganske omstendelig prosess, med flere legevisitter både før og etter selve uthentingen av egget. Merk også at det stilles spesifikke krav til alder og helse.

Her kan du se hvilke svenske klinikker som søker eggdonatorer.

Eggdonatorer i USA får betalt opptil 10.000 dollar per egg, som tilsvarer 68.465 norske kroner. Her er det enda strengere krav med tanke på alder og utdannelse. Enhver betaling utover 10.000 dollar, blir ansett som uetisk av etikkrådet for kunstig befruktning.

Ikke penger for blod

Fra 1. november 2008 får man ikke lenger betalt når man gir blod. Tidligere kunne man få 50 kroner hver gang man ga blod, eller man kunne velge å donere bort denne summen, eller å motta en gave. Nå har du kun valget mellom å donere bort pengene, eller å motta gave. 50-lappen får du ikke lenger med deg - men om du for eksempel gir blod på blodbanken i Oslo, kan du få gratis blodgiverlunsj mellom kl 10.30 og 12.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer