Tjen penger på småmynt

Har du fortsatt gamle 5-øringer, 10-øringer eller andre norske mynter som har gått ut av sirkulasjon. Løp på loftet og hent krukken med bestefars småpenger. Det er mulig du har en skjult formue i småmynt.

1 krone fra 1900, verdi 200 - 3000 kroner. Foto: tg
1 krone fra 1900, verdi 200 - 3000 kroner. Foto: tg Vis mer
Publisert

Den norske kronen har i den senere tiden falt på det utenlandske valutamarkedet, men har du litt penger i madrassen, er det fortsatt muligheter til å bli rik. Eldre kronestykker, 50-øringer og annen småmynt stiger faktisk i verdi fra år til år, uavhengig av utenlandske spekulanters valutainngrep.

Den verdifulle sparebøssen

- Det er stor etterspørsel etter gamle norske mynter, forteller Hans Solbakken mynthandler og daglig leder for Samlerbørsen

- Vi opplever ofte at folk kommer innom med krukker fulle av mynter som de ønsker verdsatt, sier Solbakken. Du bør muligens ikke ha så store forventninger ettersom kvaliteten på myntene er helt avgjørende for prisen. Krukke eller lommekvalitet er den nest dårligste kvalitesmålet i vurderingslisten over norske mynter. Men det finnes flere mynter som kan få priser på flere tusen kroner selv med denne kvaliteten Det lønner seg derfor å gå gjennom loft og kjeller på jakt etter eldre mynter. Finner du en for eksempel en speciedaler fra 1800-tallet, er sydenturen sikret.

Øre blir kroner

Solbakken forteller at 5-øringer fra 1945 er utrolig verdifulle. Bare 408.000 ble trykket det året, mens det normale i 1943 og 1944 var over 5 millioner. Har du en 5-øring i "lommekvalitet", kan du selge denne for tusen kroner. Er den nyslått eller har minimale tegn på slitasje kan du regne med 4.000 - 5.000 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer