Tjen penger som pressefotograf

Kameramobilen har gitt Norge en halv million nye pressefotografer. Se hva du kan tjene på det.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge NetCom har kameramobilen gitt Norge 500.000 nye "pressefotografer".

Tjen penger på nyhetstips

Sender til mediene

Disse tallene kommer frem i en ny NetCom-undersøkelse, der én av ti nordmenn sier at de har tatt bilder eller film med mobilen, for å sende disse til et av landets medier.

Kommunikasjonsrådgiver i NetCom, Øyvind Vederhus, tror antallet kommer til å vokse ettersom stadig flere skaffer seg kameramobiler.

Opphavsrett

Ifølge loven om opphavsrett, §45c, kan fotografier som avbilder en person ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede - med et par unntak, blant annet:
 • avbildningen har aktuell og allmenn interesse
 • avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet
 • bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse
 • eksemplar av avbildningen på vanlig måte vises som reklame for fotografens virksomhet og den avbildede ikke nedlegger forbud, eller


 • Les mer: Åndsverkloven


  - Mobilens inntog i mediehverdagen tilfører flere positive endringer, som et mer oppdatert nyhetsbilde og enklere tilgang til informasjon. Samtidig blir bevissthet rundt personvern stadig viktigere. Vi må unngå utviklingen av en paparazzikultur, og ikke fotografere og distribuere uten samtykke, sier han i en pressemelding.

  For noen måneder siden sjekket DinSide hva en lang rekke norske aviser utbetaler i honorar, dersom du sender dem ditt tips eller bilde.

  Gjennomgangen viste at det ikke er helt likegyldig hvor du sender tipset ditt - noen gir mye, opp mot flere tusenlapper, og andre gir ikke noe i det hele tatt:

  Så mye kan du tjene på ditt nyhetstips

  Ikke alt er lov

  Vederhus påpeker imidlertid at man må passe seg for hva man sprer via internett - fordi veien fra mobil til resten av verden er svært kort.

  - Som operatør har vi et tydelig ansvar for å skape bevissthet og sunne holdinger til mobilitet, noe som vi også forsøker å ivareta gjennom for eksempel Foreldreguiden på netcom.no. Samtidig er det viktig med dialog mellom foreldre og barn, samt at mediene gjør kritiske redaksjonelle vurderinger til hva som egner seg for offentligheten og ikke, sier Vederhus.

  Undersøkelsen viser at det spesielt er den unge generasjonen som er frempå i forhold til å sende tips til mediene. 15 prosent av unge under 20 sier at de har tatt bilder eller film med mobilen, for å sende disse til et av landets medier. For de som er over 60 år, er tilsvarende tall bare syv prosent.

  Undersøkelsen er gjennomført av analyse- og kommunikasjonsbyrået Perduco for NetCom i november 2007, der et utvalg på 1.900 nordmenn er blitt spurt.

  Selge til utlandet

  Ifølge nettstedet mobilen.no, er det også mulig å tjene enda flere penger på å sende mobilfotoet ditt til utlandet. Dette kan gjøres via et fotobyrå for amatører, eksempelvis er Scoopt.com et slikt byrå.

  Selger Scoopt bildet ditt til en publikasjon et annet sted i verden, havner 40 prosent av salgssummen i lommen din. Resten tar bildebyrået altså.

  Scoopt kjøper også videoopptak, og prinsippet er det samme: 40 prosent av salgssummen blir din.

  Kilde: NetCom, Mobilen.no, Scoopt.com og DinSide.no

  Aktuelt om privatøkonomi:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer