Lønn og minstelønn

Tjener du det du skal?

Noen yrker i Norge har innført minstelønn - sjekk at du er innenfor de gitte lønnsrammene for ditt yrke.

MINSTELØNN: Serveringsbransjen er et av yrkene som har innført minstelønn for ansatte. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
MINSTELØNN: Serveringsbransjen er et av yrkene som har innført minstelønn for ansatte. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Enten om du er i fast jobb, deltidsjobb eller har fått din første sommerjobb, er det viktig at du tjener det du har rett på. Men, hvor mye er egentlig det?

Det er en del faktorer som avgjør hva du får i lønn, blant annet alder, utdanning og hvor du jobber. Uavhengig av disse faktorene er det viktig at du sørger for å få utbetalt det du har krav på fra arbeidsgiveren din.

Det finnes ikke en generell minstelønn i Norge, men ifølge Arbeidstilsynet er det innført minstelønn i enkelte bransjer for å hindre at utenlandsk arbeidskraft får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i Norge.

Dersom du er under 18 år har du også andre forutsetninger enn de som er eldre og har mer erfaring.

Bransjene med innført minstelønn

Dette er oversikten overbransjene i Norge som har innført minstelønn:

 • Bygg
 • Renhold
 • Overnatting, servering og catering
 • Skips- og verftsindustri
 • Jordbruk og gartnerier
 • Fiskeindustribedrifter
 • Elektro
 • Godstransport på vei
 • Persontransport på vei

Her kan du lese mer om hvor mye du skal ha i minstelønn ved jobb i et utvalg av disse bransjene. Hele oversikten finner du på Arbeidstilsynets nettsider. Lenger nede i artikkelen ser du hva du bør gjøre om du ikke tjener det du skal.

Ferie- og innhøstinghjelp

Arbeidstakere som utfører arbeid innen jordbruk og gartneri skal minst ha en lønn per time på:

 • Arbeidstakere under 18 år: 103,15 kroner

Arbeidstakere over 18 år som er ansatt mer enn 6 måneder skal ha lønn som ufaglært fast ansatt, som ligger på 143,05 kroner.

 • Arbeidstakere under 18 år: 112,65 kroner
 • Tillegg for fagarbeidere: 11,75 kroner

Renhold

Arbeidstakere under 18 år som utfører renhold for private bedrifter som driver salg av renholdstjenester, skal minst ha en lønn per time på: 139,62 kroner.

For arbeid mellom klokken 21.00 og 06.00 avtales lønnstillegg i hvert enkelt tilfelle. Lønnstillegget skal være minst 26 kr per time.

Arbeidstakere over 18 år som utfører renhold for private bedrifter som driver salg av renholdstjenester, skal minst ha en lønn per time på 187,66 kroner.

Overnatting, servering og catering

For unge arbeidstakere på 18 år eller under, er det disse satsene som gjelder for yrker innenfor hotell, cafe og restaurant-bransjen:

 • 16 år: 110,33 kroner
 • 17 år: 119,83 kroner
 • 18 år: 134,09 kroner

Dersom du er over 20 år, eller har fire måneders praksis som arbeidstaker over 18 år, er minstelønssatsen 167,90 kroner.

Snakk med arbeidsgiver

Du burde gjøre en nøye sjekk på at du tjener nok, og hva du har krav på i jobben din. Dersom du faktisk har oppdaget at du tjener for lite, er det noen ting du burde gjøre med en gang.

Beate Karlsen, leder for Arbeidstilsynets svartjeneste, mener at man først og fremst burde snakke med sin arbeidsgiver, og henvise til informasjonen om minstelønn som finnes på arbeidstilsynet.no.

- Hvis det ikke nytter å snakke med arbeidsgiver kan du gå videre med å skriftlig kreve inn det du mener du har fått for lite i lønn, sier Karlsen.

Er du i sommerjobb, kan det også være lurt å be LOs sommerpatrulje om råd og mulig oppfølging.

Fått for lite i lønn? Gjør dette.

Karlsen henviser Dinside til Arbeidstilsynets prosedyre når arbeidsgiver ikke vil betale lønn eller feriepenger:

1. Send et rekommanedert brev til arbeidsgiver med ditt krav og be om oppgjør innen kort frist, for eksempel en uke. Du kan også skrive at du kommer til å forfølge saken videre hvis arbeidsgiver ikke betaler innen fristen.

2. Hvis arbeidsgiveren din ikke betaler det som skyldes innen fristen, eller du ikke får tilbakemelding, tipser Arbeidstilsynet at du kan bringe saken inn for Forliksrådet i den kommunen hvor arbeidsgiver holder til. Deretter vil rådet hjelpe deg med å sette opp forliksklage, og det blir deretter innkalt til forliksmøte. Konflikten løses da ved forlik, dom eller blir henvist videre til rettsapparatet.

3. Hvis saken blir henvist til retten, bør du søke juridisk hjelp for å finne ut om det er grunnlag for å bringe saken inn for domstolen.

4. Dersom behandlingen i Forliksrådet blir et forlik eller en dom, og arbeidsgiver fremdeles ikke betaler, er du nødt til å sende saken til namsfogden for tvangsinndrivelse.

Arbeidstilsynet har myndighet til å gi pålegg til bedriften, dersom arbeidsgiver fremdeles ikke ønsker å forholde seg til allmenngjort minstelønn. Dette kan du tipse Arbeidstilsynet om via «Tips oss» på deres nettside.

Da kan Arbeidstilsynet pålegge bedriften å betale riktig lønn, men kan ikke sette frem krav tilbake i tid for arbeidstaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer