Tjener fett på meningsløse gebyrer

Norges største banker har forstått at det er lønnsomt å ta penger for tjenester som er gratis å produsere.

Publisert
Sist oppdatert

De tre bankene med størst markedsandeler i personkundemarkedet (utlån og innskudd) tar stykkbetalt for banktjenester hvor datakraft praktisk talt alene sørger for produksjonen.

I tabellen nedenfor ser du prisene på uttak i minibank, varekjøp, autogiro og betaling via nettbank med KID-nummer.

Selv for en personkunde med beskjedne behov for transaksjoner er det vanskelig å komme under en tusenlapp per år for helautomatiserte tjenester hos storbankene.

DnB og Fokus bank er uredde nok til å ta betalt for uttak i egen minibank - riktignok bare på kveldstid.

Alle tar imidlertid ubeskjedne 7 kroner når deres kunder tar ut penger i minibank hos en konkurrent, både i og utenfor arbeidstid. Dette kan være en ganske innbringende politikk. En kunde med behov for kontanter vil trolig velge den bankautomaten som er nærmest når behovet oppstår. Det er mer sannsynlig at dette vil være en annen bank enn at det vil være kundens egen.

Akkurat nok

- En gjennomsnittskunde i Fokus Bank har følgende bruksmønster per måned : to minibankuttak, 18 - 20 varekjøp, 7 nettbetalinger og 1 avtalegiro, sier informasjonssjef Bjørn Langli i Fokus Bank til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer