Fri roaming ga høyere priser på mobilabonnement

Tjener mindre på roaming, tjener mer penger likevel

Nordmenns surfing i utlandet har eksplodert. Operatørene taper roaming-inntektene, men får inn pengene likevel.

ALLE VINNER: Skal vi tro de ferske tallene fra Nkom elsker nordmenn å kunne roame fritt i store deler av Europa, og mobilbransjen ser ikke ut til å gå dunken av det de taper på å gi bort roamingen «gratis». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALLE VINNER: Skal vi tro de ferske tallene fra Nkom elsker nordmenn å kunne roame fritt i store deler av Europa, og mobilbransjen ser ikke ut til å gå dunken av det de taper på å gi bort roamingen «gratis». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fra og med i sommer kunne praktisk talt alle nordmenn surfe på mobilen i alle EU/EØS-land på samme måte som i Norge. Den lovpålagte frie roamingen betyr at det ikke lenger koster ekstra å surfe i disse landene.

Ferske tall fra Nkom viser hvordan nordmenn brukte mobilene sine i årets første halvår. Altså før fri roaming ble lovpålagt, men i et halvår da de fleste operatører innførte ordningen likevel.

Ikke overraskende har roamingen skutt i været. Like lite overraskende har operatørenes inntekter på roaming gått i gulvet.

Det som kanskje overrasker noen, er at operatørene likevel omsetter for mer penger enn noen sinne.

260 prosent mer roaming

Her er noen nøkkeltall som viser hvordan fri roaming har preget mobilbransjen:

MER ROAMING: Se hvordan databruk ved «internasjonal gjesting», altså roaming, har økt det siste året. Grafikk: Nkom
MER ROAMING: Se hvordan databruk ved «internasjonal gjesting», altså roaming, har økt det siste året. Grafikk: Nkom Vis mer
  • Den totale bruken av mobildata økte med hele 54 prosent første halvår i 2017, kontra første halvår 2016. Vi bruker nå i snitt nesten 3 GB hver i måneden.
  • Databruken i utlandet har eksplodert. Fra rundt 750 terabyte første halvår 2016, til omlag 2.750 terabyte første halvår 2017. Altså over 260 prosent økning på ett år.
  • Operatørenes inntekter på bruk av roaming endte på 427 millioner kroner, som er 215 millioner kroner mindre enn i fjor. Dette fordi roamingen ikke lenger koster ekstra i store deler av Europa.
  • Til tross for alt dette, omsetter mobilbransjen for mer enn noen sinne. Mobiltelefoni stod for en omsetning på 9,2 milliarder kroner første halvår 2017, opp fra 8,9 milliarder i fjor.

Unngår å tape pengene

Som Dinside tidligere har dokumentert, har norske mobilabonnement blitt dyrere etterhvert som flere og flere operatører innførte fri roaming. Prisene ble ifølge våre utregninger i snitt 66 prosent dyrere per gigabyte.

MINDRE PENGER: Operatørene omsetter for betraktelig mindre ved roaming enn før. Samtidig er heller ikke utgiftene deres blitt høyere, og totalt sett omsettes det for mer enn før. Grafikk: Nkom
MINDRE PENGER: Operatørene omsetter for betraktelig mindre ved roaming enn før. Samtidig er heller ikke utgiftene deres blitt høyere, og totalt sett omsettes det for mer enn før. Grafikk: Nkom Vis mer

«Nedgangen i inntekter er delvis kompensert ved en noe høyere abonnementspris på produkter med fri gjesting i EØS» bemerker Nkom i sin rapport.

Dessuten har hele mobilbransjen gått gjennom en transformasjon: Fra å ta heftig betalt for ekstratjenester som roaming, til å inkludere mer og mer i abonnementet og heller tjene pengene på de faste månedsutgiftene.

Mens bare 34 prosent av omsetningen i mobilbransjen bestod av månedsprisen i 2012, kommer nå hele 69 prosent fra denne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer