Tjukke barn utvikler hjertesykdom

Overvektige barn så unge som seks år kan være på god vei mot hjertesykdom og andre kroniske helseproblemer, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

I to forskjellige studier har forskere vist at overvektige barn, sammenlignet med normalvektige barn, har mye stivere pulsårer og høyere sannsynlighet for å ha en rekke risikofaktorer som til sammen blir kalt metabolsk syndrom - og øker risikoen for hjertesykdom.

Begge studiene er presentert i oktoberutgaven av tidsskriftet Diabetes Care.

I den første studien så forskerne på tilfellene av metabolsk syndrom hos ungdommer mellom 12 og 19 år.

Metabolsk syndrom inntrer når mange tilstander som påvirker kroppens forbrenning er tilstede samtidig, inkludert overvekt, høyt blodtrykk og høyt kloesterol. Tilstanden har for det meste blitt studert hos voksne, og forskerne sier de ikke vet så mye om hvordan den påvirker barn.

Basert på tall fra USA fant forskerne ut at tilfellene av metabolsk syndrom økte fra 4,2 prosent i 1992 til 6,4 prosent i 2000. Til sammen tipper forskerne at mer enn 2 millioner amerikanere lider av metabolsk syndrom.

Studien viser at tilstanden er mer vanlig blant gutter enn blant jenter.

Metabolsk syndrom er mest vanlig blant overvektige ungdommer, definert som å ha en vekt som er høyere enn 95 prosent av barna av samme kjønn og alder. Nesten en tredel av de overvektige ungdommene hadde metabolsk syndrom, sammenlignet med kun 7 prosent av de som var i høyrisikosonen for å bli overvektige (de som veide mer enn mellom 85 og 95 prosent av sine jevnaldrene).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer