Tjukke ungdommer tvinges til behandling

Ungdommer med livstruende fedme tvangsinnlegges i Sverige. Nå vil eksperter opprette en nasjonal klinikk for å redde tenåringenes liv.

Publisert
Sist oppdatert

Det svenske helsevesenet står maktesløse ovenfor det økende antall tenåringer i 150-kilos klassen. Flere ungdommer blir nå tvangsbehandlet fordi fedmen har ført til en livstruende tilstand. Hvis de ikke endrer mønsteret vil de dø tidlig, ofte på grunn av belastningene på hjertet og blodkar. I tillegg påvirkes hormonbalansen og fruktbarheten, og mange av dem har allerede såkalt aldersdiabetes, som man tidligere bare har sett hos folk over 50.

- Forebyggende arbeid holder ikke. Dette er tenåringen som spiser seg gjenom ungdommen. De trenger hjelp som bygger på samme prinsipper som behandling av rusmisbrukere, sier psykolog Gunilla Lundstedt ved Rikscentrum för överviktiga barn ved Karolinska universitetssjukhuset til Svenska Dagbladet.

Hun sier det føres samtaler med myndighetene om å opprette et nasjonalt senter for overvektige ungdommer. Det skal ha plass til omtrent 30 pasienter i 14-16-års-alderen.

- Situasjonen begyner å ligne den vi ser i USA. Det finnes ungdommer som er så tjukke at de ikke lengre går ut av huset. De trenger institusjonsbehandling for å klare vanlige ting som å passe på hygienen, gå til skolen og ha fritidsaktiviteter, sier Lundstedt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer