Tjukkere enn i USA

Europeiske menn har noen steder gått forbi amerikanerne når det kommer til fedme og overvekt.

Publisert
Sist oppdatert

Økende magemål er ikke bare et problem på den andre siden av atlanteren.

For nå viser en ny undersøkelse at mange europeiske menn er enda tyngre enn amerikanerne som fetes opp på smultringer og cola.

Farlig vektDet er uklart om Norge kan sammenliknes med de feteste landene i Europa. Men vekten i Tyskland, Finland, Hellas og Tsjekkia har nå passert den amerikanske standarden. Det betyr at mer enn to av tre europeiske menn nå regnes som overvektige eller fete.

Og vekten får konsekvenser. Selv noen få kilo overvekt øker nemlig risikoen for å utvikle sykdommer som diabetes, kreft og hjertesykdommer.

- Vi kan få katastrofale effekter av overvekt både for helsen og for den nasjonale økonomien, forteller EUs helsekommisjonær Markos Kyprianou til avisen The Guardian.

Flere fete barnLeger og forskere er også bekymret for at stadig flere barn blir overvektige tidlig i livet. Tiltak som sunn skolemat og mindre sukker til barna blir derfor stadig viktigere i alle vestlige land.

Overvekt og fedme beregnes vanligvis ut ifra forholdet mellom kroppshøyde og vekt. Denne utregningen gir en Body Mass Index, eller BMI som aller helst bør ha en verdi under 25. BMI-tall mellom 25 og 30 regnes som overvekt, mens BMI over 30 kalles fedme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer