Digitale betalingsløsninger

To betalingsnyheter for framtiden

Digitale sentralbankpenger og realtidsbetalinger er noe vi som forbrukere kanskje kan benytte oss av snart. Men hva betyr dette for oss?

NYTT PÅ NYTT: Kontaktløs betaling har vi blitt godt kjente med under pandemien, men snart kommer realtidsbetalingene. Foto: NTB
NYTT PÅ NYTT: Kontaktløs betaling har vi blitt godt kjente med under pandemien, men snart kommer realtidsbetalingene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Banks arbeid med digitale sentralbankpenger var noe visesentralbanksjef Ida Wolden Bache snakket for under Finans Norges årlige Betalingsformidlingskonferanse nylig.

I tillegg signaliserte Norges Bank at de er ett steg nærmere deltakelse i et felles europeisk system for realtidsbetalinger.

Hva betyr dette for oss forbrukere?

Penger på konto innen sekunder

Visesentralbanksjefen varslet at Norges Bank har besluttet at de skal forhandle med Den europeiske sentralbanken om norsk deltakelse i et felles system for realtidsbetalinger (TIPS), skriver Finans Norge.

Slike realtidsbetalinger sikrer at mottaker får pengene direkte på konto kun sekunder etter at betalingen har skjedd.

Finans Norge er på sin side svært opptatt av at det må være et sikkert og effektivt betalingssystem i Norge, og at infrastrukturen også i framtiden må ha god støtte for realtidsbetalinger.

Per i dag kan 124 norske banker motta såkalte «straksbetalinger». Dette er en betalingstjeneste der beløpet blir stilt til disposisjon for mottaker umiddelbart etter at betaler har sendt transaksjonen, altså en realtidsbetaling mellom kundekontoer, skriver bank- og finansnæringens infrastrukturselskap Bits.

BETALING: Hva skjer når du betaler med kort? Og hvordan fungerer egentlig kontaktløs NFC-betaling? Video: Per Ervland Vis mer

Kan gi dyrere lån

I april kom nyheten om at sentralbanken vil teste ulike løsninger for digitale sentralbankpenger (DSP) i tråd med anbefalingene fra en intern arbeidsgruppe.

Den internasjonale oppgjørsbanken opplyser at 86 prosent av alle verdens sentralbanker ser nærmere på DSP-feltet. Mindre bruk av kontanter, teknologiske framskritt og økt konkurranse utfordrer sentralbankenes tradisjonelle roller, og samtidig ser noen sitt snitt til å rykke ved den økonomiske verdensordenen, skrev Kapital i mars.

Ragna Alstadheim og Ylva Søvik fra avdeling for finansiell stabilitet i Norges Bank skriver på Bankplassen om hvordan DSP kan påvirke oss forbrukere.

Alstadheim og Søvik legger fram noen eksempler der vi forbrukere erstatter ulike deler av bankinnskuddene våre med DSP, altså tar ut sparepenger for å kjøpe digitale penger. Slike uttrekk vil sannsynligvis øke bankenes finansieringskostnader noe. Derfor kan være viktig at renta på DSP settes lavt for at den samlede virkningen av DSP på utlånsrentene skal bli liten.

I konklusjonen sin skriver nemlig Alstadheim og Søvik at bankenes finansieringskostnader og dermed utlånsrenter vil trolig øke noe ved innføring av DSP.

Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer