Spare penger på billig mathandel

To enkle grep sparte denne familien for 1000 kroner på én uke

Liten innsats kan gi stor gevinst.

GJENNOMSNITTSFAMILIEN: En familie på fire, den såkalte «norske kjernefamilien», bruker rundt 8.560 kroner i måneden på mat, ifølge Sifos referansebudsjett. Men, hvor mye er det mulig å presse ned budsjettet? (Fra venstre) Morten, Ragnhild-Marie, Anne-Martha og Arne-Kristoffer har vært med i et prosjekt med Dinside, for å finne ut hvor mye de kunne kutte matutgiftene. Foto: Eilin Lindvoll.
GJENNOMSNITTSFAMILIEN: En familie på fire, den såkalte «norske kjernefamilien», bruker rundt 8.560 kroner i måneden på mat, ifølge Sifos referansebudsjett. Men, hvor mye er det mulig å presse ned budsjettet? (Fra venstre) Morten, Ragnhild-Marie, Anne-Martha og Arne-Kristoffer har vært med i et prosjekt med Dinside, for å finne ut hvor mye de kunne kutte matutgiftene. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Sushi, sushi, sushi, roper Arne-Kristoffer og Ragnhild-Marie i kor. Dinside har akkurat spurt dem hva som er deres favorittmiddag, og det er ikke tvil om svaret.

Det er en høstmørk og kald mandags kveld i november og vi er hjemme hos en familie på fire bosatt på Torshov i Oslo, bestående av far Morten Berland (37) og mor Anne-Martha Øygarden (33), samt barna Arne-Kristoffer (8) og Ragnhild-Marie (4).

Familien har sagt seg villig til å være med i et prosjekt i regi av Dinside, hvor målet er å redusere summen de bruker på mat i løpet av ei uke, og forhåpentligvis gi dem noen sparevaner videre for måneden og året også.

- Vi er som regel på matbutikken hver dag, til og med på søndager. Det er kun to minutter til Rema hjemmefra, så da er det fort gjort å stikke nedom og kjøpe noe vi har glemt. Og ofte kommer vi ut med nye tannbørster eller annet vi ikke trenger i tillegg, erkjenner Anne-Martha.

- Planlegging er nøkkelen

Det er ikke familien alene om. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Sentio for BN Bank, planlegger 60 prosent middagen når de faktisk er i butikken, og 40 prosent handler hver eller annenhver dag.

Kun 17 prosent lager ukesmeny.

- Mitt beste tips er å lage ukesmeny og handle én gang i uka. Slik klarte jeg og min familie på tre å redusere matkostnadene til 4.000 kroner i måneden, sier forbrukerøkonom Silje Havdal til Dinside.no.

Bruker 2.450 kroner på mat i uka

Anne-Martha og samboeren Morten sitter bøyd over spisebordet med kontoutskrift og kalkulator og regner sammen hvor mye penger de har brukt på mat uka før.

De brukte cirka 2.450 kroner, og det er ifølge dem ganske representativt for ei vanlig uke. Det vil si 350 kroner dagen, 9.800 kroner måneden og 127.400 kroner i året.

Morten og Anne-Martha mistenker at sushi-tradisjonen deres hver fredag har hatt sitt utslag på matbudsjettet, til barnas store glede. Sushien handles fra en lokal take-away på gatehjørnet.

SANNHETENS TIME: Anne-Martha regner sammen hvor mye familien brukte på mat uka før de ble strukturert av Dinside og ekspertene. Foto: Eilin Lindvoll.
SANNHETENS TIME: Anne-Martha regner sammen hvor mye familien brukte på mat uka før de ble strukturert av Dinside og ekspertene. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Var strengere før

Men, familien har ikke alltid vært så ustrukturert. For noen år siden skulle de spare til en USA-tur, og da gikk det sport i å planlegge og begrense matinnkjøpene.

- Vi handlet kun to ganger i uka, og hadde vi glemt noe, fikk vi «ikke lov» til å droppe innom matbutikken, men måtte heller bruke det vi hadde, forteller Anne-Martha.

Dermed skal det ikke være umulig for denne familien med et strengt regime igjen på mathandelen. Dinside har sammen med et knippe eksperter kommet fram til det vi mener er en overkommelig strukturering av en travel småbarnsfamilie:

 • De skal lage en middagsplan for de neste syv dagene.
 • De skal kun handle maks to dager i uka.

Middagsmeny med baktanke

Mandag tropper vi altså opp hjemme hos familien på Torshov, og i sekken har vi med oss diverse tilbudsaviser fra ulike dagligvarebutikker, som skal inspirere matplanleggingen.

- Det lønner seg å handle i en butikk med faste, lave priser. Eventuelt kan dere tråle tilbudsavisene for å finne de beste tilbudene og handle litt her og der, men for de som ønsker kun å handle i én butikk, er det smart å velge en med lave priser på varene dere liker, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank til Dinside.no.

Anne-Martha blar i oppskriftsheftet til Kiwi og utbryter: - Her vil jeg jo ha alt!

Etter å ha bladd seg gjennom samtlige tilbudsaviser, bestemmer familien seg for at ukas første handletur skal legges til Rema. I første omgang skal de handle for tirsdag til og med torsdag, og på fredag skal de handle for de neste dagene fram til og med mandag.

Her er familiens middagsmeny

 • Tirsdag: Pasta bolognes
 • Onsdag: Ørretlasagne med pastarester fra dagen før
 • Torsdag: Kjøttfri indisk rett med kokosmelk og linser fra skapet
 • Fredag: Taco
 • Lørdag: Kylling med ris
 • Søndag: Stek med poteter og grønnsaker
 • Mandag: Rester fra helgens middager

- Vi har jo kokosmelk for et helt år

Mens Morten skriver handleliste, står Anne-Martha på kjøkkenet og sjekker hva de har i skapene.

- Vi har jo kokosmelk her for resten av året, sier hun og tar ut boks etter boks fra innerst i skapet.

For å nytte seg av dette, planlegger Morten en indisk rett til torsdag. Det lønner seg altså å sjekke hva du har i skapene før handleturen.

MULTITASKING: Morten sitter ved spisebordet og skriver handleliste, mens Anne-Martha ser hva de har stående helt innerst i skapet. Hun finner ut at de har «kokosmelk for resten av året», som familien løser med en indisk middagsrett denne uka. Foto: Eilin Lindvoll.
MULTITASKING: Morten sitter ved spisebordet og skriver handleliste, mens Anne-Martha ser hva de har stående helt innerst i skapet. Hun finner ut at de har «kokosmelk for resten av året», som familien løser med en indisk middagsrett denne uka. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Første handletur

Dinside blir med Morten til Rema mandags kveld for ukas første handel. Allerede når vi går inn i butikken, blir vi fristet av tilbudet på fersk mango. Selv om cluet er å holde seg slavisk til handlelisten, legges en mango i handlevogna.

Morten står så med tre skinkepakker i hendene, én på 250 gram og to på 100 gram.

VALGETS KVAL: Hvilken skinkepakke lønner det seg å velge? Foto: Eilin Lindvoll.
VALGETS KVAL: Hvilken skinkepakke lønner det seg å velge? Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

- Det går en del skinke hjemme hos oss, men det er nok billigst å velge to små for 25 kroner, sier han og legger pakkene i vogna.

Dette er et godt valg: Den store pakken har en kilopris på 140 kroner, mens to små koster 125 kroner kiloen.

Sluttsummen på kvitteringen viser 547 kroner.

Smellen

BRØDKRISE?: Morten velger å dele opp brødet på butikken, slik at de kan fryse halvparten og unngå at skivene nederst i posen blir tørre og mugne. Men, handler han nok brød? Foto: Eilin Lindvoll.
BRØDKRISE?: Morten velger å dele opp brødet på butikken, slik at de kan fryse halvparten og unngå at skivene nederst i posen blir tørre og mugne. Men, handler han nok brød? Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Torsdag sender Dinside SMS til tobarnsfamilien på Torshov for å høre hvordan det går. Da må Morten innrømme at de måtte innom butikken allerede tirsdag, siden de hadde «feil» yoghurt hjemme til barnas matpakker.

I tillegg fant han ut at de hadde for lite brød på torsdag, så da flyttet han like greit ukas siste storhandel en dag fram.

- Jeg måtte også en ekstra tur på butikken på søndag for å kjøpe melk, smør og brød. Det ble, med andre ord, ofte turer på butikken, selv om planen var god, sier Morten.

Så mye sparte familien

Mandag, én uke etter at vi startet spareprosjektet med familien, ringer vi dem opp for å høre hvordan siste del av uka gikk. De legger fram følgende «kvittering»:

 • Mandag: 547 kroner
 • Tirsdag: 45 kroner
 • Torsdag: 539 kroner (+ 200 kroner for øl noen venner kjøpte for dem, da torsdagshandelen skjedde etter at ølsalget stengte)
 • Søndag: 123 kroner

Det vil si at familien brukte totalt 1.454 kroner på mat, noe som er 996 kroner mindre enn uka før da de ikke planlagte og handlet hver dag. Dersom familien klarer å holde matutgiftene på dette nivået, vil de spare 143 kroner dagen, 3.984 kroner måneden og 51.792 kroner årlig sammenlignet med forbruker uka før.

Kunne spart enda mer

I ettertid har familien funnet ut at dersom de hadde lagt bankkortene sine inn i Remas Æ-app tidligere i uka, kunne de spart mellom 50 og 100 kroner på mandagshandelen. De kunne også spart opp til 40 kroner på fredagstacoen ved å handle på Meny, som har halv pris på tacovarer på fredager.

Morten og resten av familien synes det har vært morsomt å se hvor mye de har brukt på mat de siste ukene, og hva de faktisk kan spare på å planlegge litt.

- Dette er jo verken avansert vitenskap eller komplisert, det handler bare om å ta seg tid. Men, jeg brukte til sammen over fire timer med planlegging og handling denne uka, og det er nok ikke alltid jeg har eller ønsker å ta meg tid til å planlegge, oppsummerer Morten.

Ekspertenes beste spareråd til mathandelen

 • Få oversikt over hvilke matvarer dere bruker mye og se i kjøkkenskap og kjøleskap, for å få oversikt over hva dere faktisk har i hus.
 • Lag en middagsmeny for hele uka. Tenk gjerne over hvordan rester fra én middag kan brukes i en annen, slik at dere reduserer pengebruk og svinn.
 • Bruk gjerne butikkenes tilbudsaviser og lag middagsretter med de rabatterte varene, men først og fremst lønner det seg å velge en butikk med generelt lave priser.
 • Skriv handleliste, og hold dere til den når dere er i matbutikken.
 • Se på liter- og kilopriser for å finne de billigste alternativene. Dette kan ta litt tid første handletur, men etter hvert læres det utenat.
 • Ta en titt i butikkhylla med varer med kort holdbarhet, her kan du gjøre mange kupp til kveldsmåltidet eller matpakken dagen etter.
 • Velg butikkenes egne merkevarer der du ikke er så opptatt av kvalitet, for eksempel på tørkerull og rengjøringsmidler. Sjekk også ingredienslistene på billigmerkene og sammenlign med de andre varene, for kanskje er det ikke store forskjeller.
 • Bruk butikkenes rabattapper og medlemsfordeler når du handler.
 • Pass på å oppbevare mat og middagsrester riktig, så kan du bruke dem i nye retter eller i matpakken dagen etter.

Kilder: Forbrukerøkonomene Anne Motzfeldt i Danske Bank og Silje Havdal i BN Bank.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer