Kommentar:

To grep gjorde boliglånet 105.500 kroner billigere

Etter å ha tenkt tanken i lang tid, tok jeg endelig grep for å få et billigere boliglån.

RENTEØKNING: Siden Dinsides journalist tok opp boliglån i mai, har renta økt to ganger. Derfor mente hun det var på tide å ta grep. Les hvordan hun gikk fram i saken under. Foto: Eilin Lindvoll.
RENTEØKNING: Siden Dinsides journalist tok opp boliglån i mai, har renta økt to ganger. Derfor mente hun det var på tide å ta grep. Les hvordan hun gikk fram i saken under. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

I mai tok jeg opp lån for å kjøpe min første bolig.

Allerede i juni satte sentralbanken opp styringsrenta, hvorpå banken økte boliglånsrenta mi. Det samme skjedde ved renteøkningen i september.

Til slutt hadde boliglånsrenta mi steget med 0,5 prosentpoeng fra utgangspunktet, og banken ville ikke tilby meg lavere rente til tross for at verdien på boligen min hadde økt etter oppussing og at det fantes bedre rentetilbud ifølge Finansportalen.

Jeg prøvde alle prute-triksene i boka, uten hell.

Dermed begynte jeg å undersøke hvordan jeg kunne få ned prisen på lånet mitt, både månedlig og totalt sett gjennom hele løpetida.

Hvorfor er det så vanskelig?

Det som ikke var vanskelig, var å finne bedre lånetilbud enn det jeg hadde.

Jeg kontaktet tre ulike banker og fikk skriftlige tilbud fra dem med nedbetalingsplan (som jeg for øvrig la fram for min daværende bank i håp om å få ned renta og slippe helle flytteprosessen, uten å lykkes).

BANKSHOPPER: Eilin Lindvoll, økonomijournalist i Dinside flyttet boliglånet til en annen bank, etter mye om og men...
BANKSHOPPER: Eilin Lindvoll, økonomijournalist i Dinside flyttet boliglånet til en annen bank, etter mye om og men... Vis mer

Noe som, derimot, skulle vise seg å bli verre var å bestemme seg for å faktisk flytte lånet til en annen bank.

Det burde egentlig ikke være så vanskelig når banken «slår seg vrang», og du har tre andre banker som kjemper om kundeforholdet ditt og virkelig ønsker deg.

Men, så var det slik at banken jeg da hadde lånet hos, var banken jeg, foreldre og besteforeldre hadde «soknet» til i årevis.

I tillegg syntes jeg det var skummelt å måtte gjennomføre denne flytteprosessen på egen hånd og jeg var redd for å gjøre et dumt valg, selv om de positive tallene lyste imot meg.

- Banken sitter ikke og gråter for at du forlater dem

Akkurat disse følelsene som jeg beskriver over, plaget meg så mye at jeg rett og slett ringte atferdsøkonom Hallgeir Kvadsheim. Han har hørt samme tanker og refleksjoner fra andre som har vært i en vurderingsprosess om å bytte bank, og dét er ikke rart, ifølge ham.

- Banken knytter bånd til deg fra du er liten og videre gjennom hele livet, slik at du får en betydelig relasjon til banken. Spesielt for førstegangskjøpere som får lån, kan det være ekstra vanskelig med tanke på deres samvittighet å flytte lånet til en annen bank, sier Kvadsheim til Dinside.no.

Han påpeker, imidlertid, at dette forholdet mellom kunde og bank trolig betyr mest for kunden, og at banken ikke sitter og gråter for at kunden velger å forlate dem.

På den annen side, skal vi heller ikke kimse av å være trofast bankkunde, da banken gjerne gir mer til kunder som har vært med dem lenge, for eksempel i vanskelige livssituasjoner med økonomiske problemer, legger Kvadsheim til.

- Jeg tror at dette forholdet mellom bank og kunde kan bli svekket framover med tanke på den teknologiske utviklingen og færre fysiske møter mellom kunde og bankrådgiver, så de yngre bankkundene vil nok kjenne stadig mindre på plikten sin overfor banken, avslutter atferdsøkonomen.

Kjøpte meg litt tid: Sparte 81.500,-

Til slutt fikk jeg et veldig godt tilbud om å flytte boliglånet til en annen bank.

Det tok likevel sin tid før jeg turte å signere dokumentene. Jeg var i tenkeboksen i én måned, faktisk.

I mellomtida gjorde jeg imidlertid et annet grep som sparte meg for noen kroner i renter og gebyr:

Jeg kortet ned løpetida på lånet med tre år, slik at de månedlige betalingene ble høyere, mens den totale innbetalingen på lånet ble en god del lavere. Nærmere bestemt over 81.500 kroner lavere.

Et kompromiss: Jeg ble en bank-shopper

Men, så var det denne vanskelige flyttingen igjen. Hvordan klare å bestemme seg?

Jeg ble veldig lettet da jeg fant ut at jeg kan få i både pose og sekk, for jeg bestemte meg rett og slett for å bli en bank-shopper, det vil si en person med kundeforhold i flere banker.

Boliglånet og sparekontoen får jeg nemlig bedre renter på i min nye bank, mens brukskonto og boligsparing for unge (BSU) lønnet det seg å beholde i min gode, gamle bank.

Tallenes tale

Så, hvor mye har jeg spart på å flytte boliglånet og sparekontoen til en annen bank?

Å flytte lånet til en annen bank sparte meg for 24.023 kroner i renter og gebyr. Hvis vi legger til de pengene jeg sparte på å korte ned løpetida på lånet, ble summen jeg sparte på begge boliglånsgrepene mine 105.543 kroner.

I tillegg fikk jeg en sparekonto med bedre rente i den nye banken, som også hevet den forventede avkastningen på mitt årlige innskudd med 2819 kroner.

Slik gikk jeg fram

  • Først og fremst, prøvde jeg å prute ned renta i min daværende bank, etter å ha sjekket de beste boliglånstilbudene jeg kunne få via Finansportalen og hatt ny verdivurdering på leiligheten.
  • Deretter kontaktet jeg noen banker og ba om skriftlige lånetilbud. Det er ikke bindende å få et slikt tilbud.
  • Jeg undersøkte hvilke gebyr som følger med eventuelt bankbytte. Noen ganger er det kun snakk om tinglysingsgebyr til Kartverket, mens andre ganger har banken også et etableringsgebyr.
  • Lånetilbudet og avtalevilkårene ble så lest nøye, og signert når jeg var helt fornøyd. Underveis pratet jeg med bankens rådgivere og stilte dem spørsmål om det som sto i kontrakten og de øvrige dokumentene.
  • De fleste banker krever at du oppretter en brukskonto hos dem som lånet kan trekkes fra. Hvis du ikke vil bruke denne som din faste brukskonto, kan du droppe å be om kort (slik at du unngår gebyr), men heller sette opp et fast oppdrag fra din bruksbank til boliglånsbanken før trekkdato for lånet.
  • Det er 14 dagers angrerett på bankbyttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer