Strømpris

To kroner per kilowattime

I dag ble det satt ny strømprisrekord i Sør-Norge, og det i det verste morgenrushet en mandag.

STRØMSJOKK: Uansett om du bruker mye eller lite strøm, vil du nok merke strømregninga mer enn før i disse dager. I videoen får du noen strømsparetips. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du ikke har fått det med deg ennå: Nå er strømprisene skyhøye!

Mandag 6. september mellom klokka åtte og ni om morgenen kostet det rett rundt to kroner per kilowattime med strøm i Sør-Norge.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Ny rekord

Med dette knuses prisrekorden som ble satt for nøyaktig ei uke siden. Forrige mandag satte prisene foreløpig årsrekord med en snittpris på 1,06 kroner per kilowattime hos strømbørsen Nordpool.

Mandag 6. september, derimot, ligger snittprisen på 1,18 kroner per kilowattime i store deler av landet.

- Strømprisen er rekordhøy for denne tiden av året for Sør-Norge, men vi har hatt enkeltdager om vinteren tidligere med høyere priser, understreker kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt Volue Insight overfor Dinside.

- Europa-prisene har steget videre den siste uka som følge av enda høyere gass-, kull- og CO2-priser, samtidig som det er svært lite vind på kontinentet, utdyper han.

- Når produsentene nå vurderer at de må spare vann for å sikre nok vann til vinteren og våren, må de heve prisen opp til de europeiske nivået for å begrense eksporten, forklarer kraftanalytikeren videre.

Store prisforskjeller

Tar vi en titt på dagsoversikten til Nordpool, kan vi se at det er ganske stor prisforskjell på strøm for de som bor i sør og lenger nord.

Sjekk strømprisen

Strømpriser 6. september 2021 Oslo, Bergen og Kristiansand Trondheim, Molde og Tromsø
Gjennomsnitt per kwh1,18 kroner51,15 øre
Makspris per kwh1,59 kroner52,80 øre
Minimumspris per kwh9,79 øre48,50 øre

Merk at Nordpool-prisene er uten moms og eventuelle påslag fra strømselskapene, så den reelle prisen ligger en god del over prisene i tabellen. Nettleie kommer også i tillegg.

Som du ser, er den gjennomsnittlige strømprisen i de sørlige delene av landet over dobbelt så høy som i Midt- og Nord-Norge.

- Lenger nord har de bedre situasjon i vannkraftsystemet, samt mindre prispress, samtidig som det også er begrenset overføringskapasitet. Derfor er ikke prisene like i hele landet, forklarer kraftanalytiker Lilleholt avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer