To nye Uber-biler avskiltet

Politiet er ikke i tvil om at de kjører ulovlig.

I FARESONEN: Denne Uber-bilen fikk vi med nød og neppe lov å fotografere. Nå skjønner vi kanskje hvorfor... Foto: TORE NESET
I FARESONEN: Denne Uber-bilen fikk vi med nød og neppe lov å fotografere. Nå skjønner vi kanskje hvorfor... Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til fredag og lørdag 17. og 18. oktober gjennomførte politiet en kontroll i Oslo sentrum. Flere biler ble stoppet, og i følge dn.no ble to av dem ble avskiltet på grunn av mistanke om pirattaxi-kjøring.

En av sjåførene skal ha vært tilknyttet den omstridte persontransporttjenesten Uber, som både politiet og den tradisjonelle taxinæringen sidestiller med pirat-taxi.

MELDING TIL SJÅFØRENE: Uber reagerer kraftig på at det også i helga ble avskiltet bilder. Foto: PRIVAT
MELDING TIL SJÅFØRENE: Uber reagerer kraftig på at det også i helga ble avskiltet bilder. Foto: PRIVAT Vis mer


Denne helga skjedde det samme igjen, i følge en melding Uber sendte ut til sine sjåfører (kalt partnere) på søndag. Denne meldingen har også vi i Dinside fått tilgang til.

LES OGSÅ: Hva nå, Uber?

Inndro førerkortene

I meldingen står det blant annet:

- Natt til i dag ble to Uber Partnere stoppet av politiet, hvor politiet avskiltet bilene og inndro førerkortet til begge partnerne.

Jourhavende ved trafikkseksjonen i Oslo Politidistrikt kan ikke overfor Dinside bekrefte at Ubers opplysninger er riktige.

Men politiadvokat Arne Valdemar Nielsen, som tidligere har uttalt seg om Ubers virksomhet, bekrefter at politiet har fokus på dette, og at biler har blitt avskiltet og førerkort inndratt.

LES OGSÅ: Er det forbudt å kjøre med denne mannen?

- Rimelig effektivt tiltak

- Yrkestransportloven er helt klar. Du kan ikke kjøre passasjerer mot vederlag uten løyve. Politiet kan nedlegge driftsforbud, noe som er et rimelig effektivt tiltak, sier Nielsen.

REKRUTTERING: - Gjør bilen din til en pengemaskin, heter det i Ubers annonse for å tiltrekke seg nye sjåfører. Foto: UBER
REKRUTTERING: - Gjør bilen din til en pengemaskin, heter det i Ubers annonse for å tiltrekke seg nye sjåfører. Foto: UBER Vis mer


Uber sier på sin side at de står bak sjåførene sine, og viser til den såkalte Haxi-saken i Stavanger, der tre sjåfører som nektet å godta politiets forelegg ble frifunnet.

- Vi er som tidligere meldt overasket over politiets handlemåte og mener dette strider mot norsk rettspraksis, heter det blant annet i meldingen.

LES OGSÅ: - Ingen kan stoppe denne bilen

- Ikke rettskraftig dom

Nielsen mener at Uber er for raskt ute med å konkludere.

- Dommen er så vidt meg bekjent ikke rettskraftig ennå, og det er for tidlig å si om den blir stående.

LAST OG BRAST: Radu Horatiu kjører Uber-bil i Oslo. Blir han avskiltet, lover Uber å støtte ham. Foto: TORE NESET
LAST OG BRAST: Radu Horatiu kjører Uber-bil i Oslo. Blir han avskiltet, lover Uber å støtte ham. Foto: TORE NESET Vis mer


Politiadvokaten ser ingen forskjell på om virksomheten drives av enkeltpersoner eller et stort selskap som er verd nærmere 500 milliarder kroner.

- Det er sjåførene som utfører handlingen. Om selskapet bak også har et ansvar, gjenstår å få avklart.

LES OGSÅ: Bestill vanlig taxi via app

- Passasjerene ikke prioritert

Nielsen har tidligere fortalt oss at også passasjerene kan komme i klemma om politiet tar dem på fersken.

Men så langt har ingen av passasjerene på de Uber-bilene som har blitt stoppet, blitt bøtelagt.

- Passasjerene har ikke førsteprioritet hos oss. Men vi vil oppfordre publikum til å bruke taxi-tjenester som de vet er lovlige, avslutter politiadvokaten.

Merk: Dinside har så langt ikke lykkes i å få kontakt med Uber for kommentar.

LES OGSÅ:
Haxi: - Vanlig taxi er for dyrt og tungvint
Uber i LA: Bedre og billigere enn vanlig taxi
Sammenligning: Hvordan kommer du deg billigst til flyplassen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer