De høye strømprisene

To strømselskaper skiller seg ut som billigst

Så mye sparer du på å skifte strømselskap.

FORSKJELLER: Strømprisene har aldri vært så høye som nå. Heldigvis er det penger å spare på å skifte strømleverandør. Foto: Lisa S./Shutterstock/NTB scanpix
FORSKJELLER: Strømprisene har aldri vært så høye som nå. Heldigvis er det penger å spare på å skifte strømleverandør. Foto: Lisa S./Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå ligger strømprisen på en rekordhøyt nivå. Selv om det er sommer, forsvinner tusenlappene fort når hele familien skal dusje, vaske- og oppvaskmaskinen går mer eller mindre kontinuerlig og varmepumpene settes på kjøling.

Samtidig er det penger å spare dersom du bytter fra den dyreste til den billigste strømleverandøren.

Dette sparer du akkurat nå

Strømmessig er Norge delt i fem ulike prissoner: Sørøst-Norge, Sørvest-Norge, Vest-Norge (Bergen) Midt-Norge og Nord-Norge. Kartet som viser hvor du hører hjemme finner du på Los.no. Her finner du også den dagsaktuelle strømprisen.

Vi brukte Forbrukerrådets Strømpris.no for å finne ut hvor mye en vanlig husholdning kan spare på å skifte leverandør akkurat nå.

Papirløst og uten tilbud

Siden mange tilbyr gratis strøm en periode før den virkelige prisen slår inn, har vi utelatt tilbudene. Vi har også krysset av for eFaktura for å unngå gebyrer ved papirfaktura.

I tillegg til strømprisen kommer nettleien. Denne er fast og knyttet til kraftselskapet i ditt distrikt. Denne kan du ikke gjøre noe med. Heller ikke med elavgiften på 16,58 øre og merverdiavgiften på 25 prosent.

Vi tok utgangspunkt i et rekkehus på 100 kvadrat med et årlig forbruk på 15.600 kilowattimer, i alle de fem ulike prissonene. Prisene er oppdatert 26. juli kl. 13 og rundet av oppover til nærmeste hele krone. Prisene endrer seg raskt, så når du leser denne artikkelen kan bildet være et helt annet. Derfor er det smart å gjøre et søk på din egen adresse ved jevne mellomrom.

Her ser du hvordan det slår ut for de dyreste og de billigste leverandørene pr måned akkurat nå (nettleie kommer i tillegg):

Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix Vis mer

Oslo (Sørøst-Norge):

Billigst: Gudbrandsdal Energi og Telinet Energi (457 kroner i måneden)

Dyrest: Akraft (566 kroner i måneden)

Forskjell: 109 kroner

Foto: Tatiana Popova/Shutterstock/NTB scanpix
Foto: Tatiana Popova/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Bergen (Vest-Norge):

Billigst: Gudbrandsdal Energi og Telinet Energi (449 kroner i måneden)

Dyrest: Akraft (558 kroner i måneden)

Forskjell: 109 kroner

Trondheim (Midt-Norge):

Foto: Penphoto/Shutterstock/NTB scanpix
Foto: Penphoto/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Billigst: Gudbrandsdal Energi og Telinet Energi (451 kroner i måneden)

Dyrest: NTE Marked (574 kroner i måneden)

Forskjell: 123 kroner

Stavanger (Sørvest-Norge):

Foto: Nightman1965/Shutterstock/NTB scanpix
Foto: Nightman1965/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Billigst: Gudbrandsdal Energi og Telinet Energi (449 kroner i måneden)

Dyrest: Akraft (558 kroner i måneden)

Forskjell: 109 kroner

Tromsø (Nord-Norge):

Foto: BlueOrange Studio/Shutterstock/NTB scanpix
Foto: BlueOrange Studio/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Billigst: Telinet Energi og Gudbrandsdal Energi (351 kroner i måneden)

Dyrest: Akraft (439 kroner i måneden)

Forskjell: 88 kroner

- Forsøker å holde prisen nede

To selskaper skiller seg ut som billigst i samtlige områder: Telinet og Gudbrandsdal Energi.

PRISVINNER: Daglig leder Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi kan glede seg over mange nye kunder. Foto: Tor Ivar Boine/Gudbrandsdal Energi
PRISVINNER: Daglig leder Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi kan glede seg over mange nye kunder. Foto: Tor Ivar Boine/Gudbrandsdal Energi Vis mer

- Gudbrandsdal Energi har som mål å være en prisleder i det Norske markedet. Det betyr at vi gjennom mange år har hatt fokus på å ha prisledende strømprodukter og vi har som mål å holde den posisjonen, skriver daglig leder Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi i en tekstmelding til Dinside.

Han forteller at selskapet har opplevd stor vekst. Fra 2003 og fram til i fjor gikk de fra 13.000 til 106.000 kunder. Han kan også vise til Norsk Kundebarometer, der selskapet havnet på en 17. plass blant 160 selskaper i 2018.

- Vi har klart å automatisere arbeidsprosessene godt fra kundene bestiller til kundene mottar faktura og vi har få ansatte.

Vi forsøker å holde prisnivået nede på et absolutt minimum, så lenge det lar seg gjøre. Langsiktighet er viktig i forhold til kundene.

- Absolutt et poeng å skifte

En innsparing på 123 kroner i måneden er jo ikke all verden, og er vel neppe det som kommer til å redde en anstrengt familieøkonomi etter at feriepengene er brukt opp.

VIKTIG Å VÆRE BEVISST: Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet oppfordrer oss til å skifte leverandør for å få lavere strømutgifter. Foto: Forbrukerrådet
VIKTIG Å VÆRE BEVISST: Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet oppfordrer oss til å skifte leverandør for å få lavere strømutgifter. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Både Enrwe-redaktør Anders Lie Brenna og kommunikasjonssjef Eiliv Flakne i Enova har nylig fortalt Dinsides lesere at det knapt er noen vits i å bytte strømleverandør, og at man heller bør se på forbruket.

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet er ikke enig.

- Det er viktig å være bevisst på pris. Og selv om forskjellene kanskje ikke er så dramatiske, er det lett å se et mønster. Ofte er det de samme som ligger på topp fem, både når det gjelder høyest og lavest pris, sier Flesland til Dinside.

Hun opplyser at det er strømselskapene selv som rapporterer inn prisene sine til Strømpris.no, og at de dermed burde være korrekte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer