Tobakk skal gjemmes bort

Gjemmes tobakk bort, vil det bli solgt mindre, ifølge ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

I løpet av 2009 blir det forbudt å plassere tobakk og snus over disken. Færre kjøper røyk når den gjemmes bort, viser ny forskning.

Gjør kremen deg slank?

I 2009

Et forbud mot synlig plassering av tobakksvarer kan gi færre røykere, er konklusjonen i en fersk kunnskapsoversikt fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Statssekretær Arvid Libak i Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter overfor Aftenposten at det blir forbud mot tobakksutstilling i butikkene i løpet av 2009.

- Vi legger fram en sak om dette i Stortinget til høsten, og blir det flertall, gjennomfører vi forbud mot synlig oppstilling i løpet av 2009. Vi ønsker en overgangsordning slik at kiosker og butikker kan forberede de praktiske tingene, sier Libak.

Aprilspøk: Gravide utestenges fra polet

Tilbakefall

De såkalte tobakkskortene med strekkode som finnes i enkelte butikker, skal også vekk.

- At tobakken er så godt plassert ved kassene øker særlig risikoen for tilbakefall blant forhenværende røykere. De fristes til impulskjøp når de står i handlekøen, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved SIRUS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer