Tobakkens dødsliste vokser

Nå kan man legge enda tre kreftsykdommer til listen over røykingens livsfarlige bivirkninger.

Røyking kan føre til en lang, lang rekke kreftsykdommer... Foto: COLOURBOX
Røyking kan føre til en lang, lang rekke kreftsykdommer... Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at man kan få lungekreft av å røyke, men det er dessverre ikke den eneste kreftformen som kan knyttes til sigarettrøyking. Ifølge danske Kræftens Bekæmpelse kan man nå føre opp enda tre kreftformer på listen over tobakksfremkalte sykdommer, som nå teller hele 22 ulike kreftsykdommer.

De tre nye kreftformene som nå også knyttes til røyking er tarmkreft, endetarmskreft og eggstokkreft.

Les også: Finnmarkinger røyker mest

Vanlige kreftformer

Dette ble nylig presentert av IARC (WHOs kreftforskningsinstitutt), som akkurat har gjennomgått all ny forskning om kreftfremkallende stoffer, deriblant tobakk.

- Tarmkreft og endetarmskreft er svært vanlig, sier overlege Jørgen H. Olsen, som er leder for Institutt for Epidemiologisk Kræftforskning hos Kræftens Bekæmpelse.

- De ligger begge på topp ti-listen over de vanligste kreftformene hos både menn og kvinner. Ikke fullt så mange får eggstokkreft.

Passiv røyking gir også kreft

IARC konkluderer i tillegg med at røyking sannsynligvis også kan føre til brystkreft, og at det er mye som tyder på at passiv røyking kan gi kreft i strupe og svelg. Man vet fra før at passiv røyking kan føre til lungekreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer