Tøff barndom kan gi mer sykefravær

Negative erfaringer i barndommen kan ha sammenheng med høyt sykefravær og økonomiske problemer.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er ett av mange funn i de amerikanske, epidemiologiske ACE-studiene (adverse childhood experiences). De årelange studiene pågår fortsatt. De ble presentert på "Stortingsseminar om vold i nære relasjoner - helsefølger for barn og unge" i går, i regi av SV, AP og Redd Barna.

Forskere har funnet at lav lønn gir dårlig helse:

Her la professor Knut Arne Holtedahl ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø og overlege Marianne Nordhov ved barneavdelingen, Universitetssykehuset i Nord-Norge, frem resultatene fra de amerikanske undersøkelsene.

Undersøkelsen, der 18 000 amerikanere deltok, viser at mennesker som har hatt flere negative erfaringer som barn har større risiko for mer sykefravær, mer alvorlige problemer i arbeidslivet og mer alvorlige økonomiske problemer som voksne.

Les også: Skreddersøm mot sykefravær: - Dette viser at negative hendelser i barndommen faktisk får konsekvenser i voksen alder, sier Holtedahl til Mozon.no. - Må klare å fange opp

Han sier hovedbudskapet i studien er at det må legges vekt på et samfunn som tar seg av barn på en god måte. - Samfunnet må klare å lage både forebyggende og reparerende strukturer. Vi må klare å fange opp barn som har det dårlig, og vi må ha et samfunn som gir barn de rettigheter de skal ha, ifølge internasjonale barnekonvensjoner, sier Holtedahl. Med negative barndomsopplevelser mener forskerne gjentatt fysisk eller psykisk mishandling eller seksuelle overgrep, at mor ble behandlet voldelig, fysisk og emosjonell neglekt (å ikke få mat og klær, eller at ingen ”ser” deg), alkohol- eller narkotikamisbruk i hjemmet, skilte eller separerte foreldre, voksne med alvorlig psykisk lidelse eller kriminelle voksne. Resultatene som Holtedahl presenterte er helt i tråd med andre kjente, publiserte ACE-undersøkelser, som viser at negative barndomserfaringer også kan gi risiko for blant annet selvmordsforsøk i voksen alder, alkoholmisbruk, depresjon, vanerøyking og ekstrem overvekt. Og jo flere negative barndomsopplevelser, jo større er risikoen. Les også: Bedre behandling av barneangst:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer