Tøffere å få lån

Det er blitt vanskeligere å få boliglån etter renteoppgangen. Både egenkapitalkravet og kravet til inntekt er skjerpet i flere av landets største banker.

Det er blitt vanskeligere å få boliglån
Det er blitt vanskeligere å få boliglån Vis mer
Publisert

- Vi advarer kundene mot det turbulente rentemarkedet. Kundene må klare en renteøkning på fem prosentpoeng for å få boliglån. Vi må jo ta hensyn til markedet, sier informasjonsdirektør Kjell Flø i Kreditkassen.

Betalingsevne i fokus

- Kreditkassen forlanger tilleggssikkerhet når lånet er på mer enn 80 prosent av boligens markedsverdi. Men ikke alle får 80 prosent av omsetningsverdien heller. Det er ikke noe automatikk i dette. Her kommer betalingsevnen inn som et viktig moment, sier Flø. Han understreker at 100 prosent-finansering nå hører til de ytterst få unntakene.

Informasjonsdirektør Jarl Veggan i DnB legger ikke skjul på at også DnB har skjerpet kravene overfor boliglånskundene.

- Også vi legger til grunn at det kan komme en renteøkning når vi vurderer lånesøknader, men vi har ikke skjerpet kravene som følge av renteoppgangen. Derimot har vi det siste året skjerpet inntektskriteriet i vår kredittvurderingsmodel, sier Veggan.

- Vi finansierer som regel ikke mer enn 80 prosent av boligen gjennom lån. Noen får ikke mer enn 60 prosent, men i ekstreme tilfeller finansierer vi helt opp i 90 prosent av boligen. Men det skjer kun hvis sikkerheten og tilbakebetalingsevnen er god, sier Veggan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.