Tøffere for arbeidsledige

I en tid hvor arbeidsledigheten øker, vil regjeringen kutte stort i dagpenge- og permitteringsordningene.

Publisert
Sist oppdatert

Et stramt budsjett, sier regjeringen om statsbudsjettet som ble lagt fram i dag. Foss og samarbeidskameratene ser seg likevel nødt til å kutte flere steder.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Verst går det ut over arbeidsledige. Regjeringen foreslår nemlig en rekke innstramminger i dagpenge- og permitteringordningene.

Innsparingen i budsjettet er 430 millioner kroner. I tillegg vil de stimulere til jobbsøking.

Fra tre til to år

Dagpengeperioden skal forkortes fra tre til to år. Det betyr at langtidsledige maksimalt kan motta arbeidsledighetstrygd i to år - mot tidligere tre år.

Målet er å få folk raskere tilbake i jobb. En kortere periode skal stimulere folk til å være mer aktive i jobbsøking.

Regjeringen viser til "nasjonale og internasjonale analyser" som viser at overgangen til jobb kan økes med 30 til 60 prosent.

Fra tre til fem dager

Ventedagene før dagpengene utbetales skal økes fra tre til fem dager. I dag gis ikke dagpenger de tre første dagene. Nå skal det altså ikke gis dagpenger de fem første dagene.

Regjeringen mener dette vil ha liten betydning for arbeidsledige som raskt kommer tilbake i jobb. Et mål er dessuten å gjøre det mindre attraktivt å søke om dagpenger i korte perioder uten jobb.

I tillegg skal også dette stimulere til aktiv jobbsøking.

Fra 40 til 50 prosent

I dag kan personer som får redusert sin stilling med 40 prosent eller mer, søke om dagpenger. Dagpengene gis for den tida personen ikke er i arbeid.

Nå foreslår regjeringen at arbeidstakere må få redusert stillingen med minst 50 prosent for å ha rett til dagpenger.

Deltidsansatte får det med andre ord tøffere dersom forslaget vedtas. Som for de andre forslagene er målet å stimulere til å ta mer arbeid.

Andre forslag

Et annet forslag er å heve kvalifikasjonskravet til minsteinntekt fra 1,25 G til 1,5 G. Kvalifikasjonskravet brukes for å avgjøre hvem som har rett til dagpenger.

Ferietillegget foreslås også fjernet. Det betyr at du ikke opptjener feriepenger av dagpengene.

Dessuten vil regjeringen øke perioden arbeidsgiver må betale lønn under permittering fra tre til 20 dager. Dette for å minske andelen av lønnskostnader som veltes over på Staten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer