Tøffinger har røyke-gen

Så er det bevist: Det er tøft å røyke. Forskere har nå funnet ut aggressive mennesker kan ha et eget røyke-gen.

Publisert
Sist oppdatert

Personlighetstrekk og røyking har en klar sammenheng. Det mener i alle fall forskerne ved University of California.

De har undersøkt bilder med hjerneskanner som viser at genetiske disposisjoner for aggressivitet også påvirker avhengighet til nikotin. Sinte mennesker er rett og slett genetisk disponert for å røyke.

Born to smoke
- Vi kaller denne reaksjonen i hjernen for et ”født til å røyke”-mønster, forteller professor Steven Potkin til CNN.

Den amerikanske professoren i psykiatri har i sin siste undersøkelse fulgt opp tråden fra tidligere forskning som antyder en sammenheng mellom personlighet og nikotinavhengighet.

Tydelige forskjeller
Undersøkelsen baserte seg på intervjuer og hjerneskanning av 86 frivillige røykere og ikke-røykere. Deltakerne ble delt inn i to grupper i forhold til om de hadde rolige eller aggressive personlighetstrekk.

Alle deltakerne fikk så et nikotinplaster på kroppen før de gikk gjennom en skanning av hjernen. Og forskjellen mellom rolige og aggressive mennesker viste seg å være svært tydelig.

Trenger mer nikotin
- Skanningen viste at nikotinet førte til større endringer i hjernen hos deltakerne med en aggressiv personlighet, uavhengig om de var vant til nikotin.

- Blant de som allerede røkte daglig var det også en stor forskjell. De med aggressiv personlighet trengte mer nikotin for å få en tilsvarende respons som de med rolig personlighet , forteller Potkin.

Forskerne mener dette beviser at de med aggressive personlighetstrekk rett og slett er mer disponert for å bli avhengige av nikotin - før de har tent en eneste sigarett.

- Disse resultatene kan forklare hvorfor noen mennesker har et større behov for å røyke. Og hvorfor noen blir svært avhengige av sigarettene mens andre kan slutte uten store problemer, mener Steven Potkin

Mozon 16.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer