Tok Johannesurt og p-piller, ble gravide

To svenske kvinner har blitt gravide til tross for at de brukte p-piller. Samtidig bruk av urtemedisinen Johannesurt er trolig forklaringen.

Publisert
Sist oppdatert

Tok Johannesurt og p-piller, ble gravide

To svenske kvinner har blitt gravide til tross for at de brukte p-piller. Samtidig bruk av urtemedisinen Johannesurt er trolig forklaringen.

Av Hanna Hånes

Johannesurt eller perikum (bildet) brukes mot milde depresjoner, angst og uro. Urten er et alternativ til nyere antidepressiver. Flere handelsmerker er godkjent som naturlegemidler av Statens legemiddelverk.

Johannesurt inneholder et stoff som øker nedbrytningen av enkelte andre medisiner, som for eksempel p-piller, hiv-medisiner og det blodfortynnende middelet warfarin (Marevan). Advarslene mot dette kom i internasjonale tidsskrifter for vel et år siden.

To graviditeter

Nå melder avisen Dagens Nyheter at to svenske kvinner har blitt gravide etter at de kombinerte p-piller og Johannesurt. Den ene er 31 år gammel. På grunn av nedstemthet begynte hun å ta Johannesurt i juli 2000. I november ble det konstatert at hun var gravid.

Den andre er en 28 år gammel kvinne som hadde tatt p-piller i ti år. I november 2000 ble det slått fast at hun var gravid. Noen måneder senere fødte hun et friskt barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer