Tok sovemedisin - hadde sex i søvne

Sovemedisinen Stilnox har de utroligste bivirkninger.

Foto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Foto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En annen kvinne våknet opp med malekosten i hånda og oppdaget at hun hadde malt inngangsdøra si.


Sovemedisinen Stilnox lokker frem Jon Blund, men nattene er ikke blitt roligere for søvnløse australiere. Blant de rapporterte bivirkningene er matorgier og sex, maleprosjekter og bilkjøring - alt i søvne.

Det har fått myndighetene "down under" til å overveie å stramme inn restriksjonene for medisinen og plassere den i samme kategori som morfin, amfetamin og andre narkotiske legemidler, ifølge nyhetsbyrået Australian Associated Press.

Slik sover du søtt

Malte inngangsdøra
En kvinne la på seg hele 23 kilo i løpet av sju måneder mens hun tok sovemedisinen Stilnox, som tilsvarer produktene Stilnoct og Zolpidem i Norge. Årsaken til problemet ble avslørt da noen oppdaget henne foran et åpent kjøleskap mens hun fortsatt sov, skriver den australske avisa Herald Sun.

Foto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Foto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


En annen kvinne våknet opp med malekosten i hånda og oppdaget at hun hadde malt inngangsdøra si, mens to australiere hevdet de hadde kjørt i søvne. 16 andre har også rapportert om unormal atferd mens de gikk i søvne.

Les mer om sovemedisiner på Lommelegen

Sanofi-Aventis som produserer sovemedisinen, er sterkt uenig i myndighetenes planer om å gjøre den vanskeligere tilgjengelig.

- Etter vårt syn er enhver endring i klassifisering unødvendig og ikke til det beste for verken pasienter eller leger, sier en talsmann for legemiddelfirmaet.

Les også: Sovemedisin knapt bedre enn narremedisin

Ingen endring i Norge
I Norge har Statens Legemiddelverk fått 15 rapporter på Stilnoct og Zolpidem siden 2003. Rapportene forteller om psykiske bivirkninger som forvirring og unormal atferd, mareritt og hukommelsestap.

- Dette er kjente bivirkninger som står omtalt i preparatomtalen. Ekstreme former for bivirkninger som det har blitt rapportert om i Australia, kjenner jeg ikke til her i Norge, sier Kristin Thorseng Kvande, seniorrådgiver i Legemiddelverket.

Med utgangspunkt i bivirkningene som hittil har blitt rapportert i Norge, tror ikke Kvande det vil bli foretatt endringer for sovemedisinene her til lands.

Les også: Naturlig sovemedisin

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer