Tollvesenets kontrollpraksis er tillatt

Tollvesenet får kontrollere kjøp du har gjort i utlandet, flere år i ettertid.

Det er dine grensekryssende transaksjoner som blir registrert i Valutaregisteret, og som kan kontrolleres av Tollvesenet flere år senere. Foto: Colourbox.com
Det er dine grensekryssende transaksjoner som blir registrert i Valutaregisteret, og som kan kontrolleres av Tollvesenet flere år senere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tollvesenet får fortsette sin kontrollpraksis, der de bruker valutaregisteret for å sjekke om privatpersoner har tollbehandlet varer kjøpt i utlandet.

Datatilsynet mente Tollvesenets praksis gikk ut over hjemlene de har gjennom loven, og uttalte følgende til DinSide da saken gikk til Personvernnemnda før jul i fjor.

– Tollvesenet har rett til å kontrollere folk i en viss tid, men det er ikke riktig av dem å sette i gang undersøkelser flere år etter et utenlandskjøp, der de ber privatpersoner vise dokumentasjon i form av blant annet kvitteringer, sa Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

Men nå kan kontrollen av valutaregisteret fortsette

Personvernnemnda er derimot ikke enig i Datatilsynets vurdering, og slår fast at Tollvesenet har adgang til å hente informasjon fra valutaregisteret i forbindelse med toll- og avgiftsrevisjon av privatpersoner.

I valutaregisteret registreres opplysninger om alle grensekryssende økonomiske transaksjoner.

Betalinger i utlandet på over 25.000 kroner registreres med opplysninger om betaleren og mottakeren. For transaksjoner under denne beløpsgrensen vil registreres som en samlesum per bankkort per måned, per land man har oppholdt seg i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer