Tøm sparekontoen

Har du penger til overs etter ferien, lønner det seg med et ekstra avdrag på lånet.

Nei, vi mener ikke at du skal ta ut masse kontanter fra sparekontoen. Men flytt heller pengene til lånet ditt, dersom lånerenten er høyere enn du får på sparekontoen.   Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/ILLUSTRASJON
Nei, vi mener ikke at du skal ta ut masse kontanter fra sparekontoen. Men flytt heller pengene til lånet ditt, dersom lånerenten er høyere enn du får på sparekontoen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/ILLUSTRASJON Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommermånedene er gjerne en tid med romsligere økonomi for mange av oss. Med feriepenger og skattepenger får vi litt ekstra å rutte med, for noen nok til å fylle opp sparekontoen også. Det fine været i store deler av landet har kanskje spart flere for en hoppepå-tur til utlandet denne sommeren.

Er du blant dem som har noen tusen ekstra på sparekontoen, kan det lønne seg å tømme kontoen før den vokser seg enda større. Ja, du leste riktig – tøm sparekontoen nå!

Pass på: Her blir kortet ditt kopiert

Gå for høyeste rente

Har du lån og sparekonto i samme bank betaler du sannsynligvis høyere rente på lånet enn du får igjen på sparekontoen. Det vil alltid være mest lønnsomt for deg å gå etter den høyeste renten – nedbetaling av lån er altså mer lønnsomt enn å ha penger på sparekontoen.

Nedbetaling av lån er dessuten et sikkert økonomisk grep som passer for alle, særlig de med store lån. Med økt nedbetaling på boliglånet bygger du egenkapital og bidrar til å sikre økonomien mot svingninger i boligmarkedet.

Det er imidlertid enkelte banker og finansieringsselskaper som tilbyr høyere sparerente enn de aller laveste lånerentene på markedet. Beste sparerente finner du med DinSides sparekalkulator.

For deg med lite lån

Svært mange økonomer anbefaler at man sprer sparingen, og ikke legger alt i samme kurv. Denne økonomen tenker at nedbetaling av egen bolig aldri blir feil, og at egenkapitalen i boligen gir fleksibilitet i fremtiden. Eksempelvis kan man låne opp på boligen, eller kausjonere, for å hjelpe barna inn i boligmarkedet – fremfor å opprette egen boligsparekonto til barna i dag.

Les mer: Redd deg selv før du sparer til barna

Det er først når du vurderer kjøp av utleieleilighet kontra andre spareformer du bør vurdere hvor mange egg du vil legge i den samme kurven. Velger du bankspareprodukter, bør du se etter de som har høyere forventet avkastning enn renten du betaler på lånet ditt. Men husk at aksjer og aksjefond også har en høyere risiko, enn både høyrentesparing og nedbetaling av boliglån.

Slik gjør jeg: Har lån på 53 prosent av boligens verdi. Fortsatt prioriteres nedbetaling av lån når jeg får litt store beløp til overs. Regningskonto til faste utgifter. Har en minibuffer på sparekonto, og sparer månedlig i aksjefond.

Les også: Spar 627.000 kroner med kortere løpetid på lånet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer