Tomatjuice beskytter hjertet

Diabetikere er spesielt utsatt for hjerteproblemer og blodpropp. Men ikke om de drikker nok tomatjuice.

Publisert
Sist oppdatert

Risikoen for hjerteproblemer avhenger blant annet av blodets evne til å klumpe seg. Men noen medikamenter og naturlige stoffer kan påvirke denne evnen og redusere sjansene for en dødelig blodpropp.

En tomat om dagenForskere ved University of Newcastle i Australia har nå funnet en sammenheng mellom daglig inntak av tomatjuice og lavere risiko for blodpropp for mennesker med diabetes type 2. Diabetikere er mer utsatt for denne typen problemer, og egenskapene til tomatjuicen kan derfor bidra til å redde liv.

Forskerne sammeliknet effekten på to grupper diabetikere mellom 43 og 82 år. Den ene gruppen fikk 2,5 desiliter tomatjuice hver dag mens den andre gruppen måtte nøye seg med en liknende tomat-smakende drikk uten ekte tomater.

Etter tre uker viste blodprøver at blodets evne til å klumpe seg var betydelig redusert hos de som hadde drukket ekte tomatjuice. Deltakene brukte ingen andre medisiner eller medikamenter som kunne påvirke denne reduserte risikoen for blodpropp.

Undersøkelsen er publisert i siste utgave av legetidsskriftet JAMA.

Kan hjelpe mangeAkkurat hvordan tomatjuicen gjør blodet mer tyntflytende er fortsatt et mysterium. Men undersøkelsen støttes av tidligere forskning på liknende problemstillinger som også konkluderer med at tomatene kan ha denne effekten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer