Tomatsaus mot prostata?

Kan vanlig tomatsaus være fremtidens behandling av prostatakreft? Det vil norske forskere finne ut av.

Tomatsaus mot prostata?
Publisert
Sist oppdatert

Prostatakreft er den vanligste kreftformen i Norge og ofte en sykdom som kan være vanskelig å behandle. Derfor lurer forskerne på: Kan noen sunne livsstilsvalg være en bedre behandling av prostatakreft enn operasjon eller strålebehandling?

Konklusjonen fra WHO er at kosthold, mosjon og tobakk er de tre største risikofaktorene for flere alvorlige sykdommer som kreft og hjertesykdommer.

Vil du leve i hundre år? Her er oppskriften på et langt liv:

Norske undersøkelser- Hvis vi kunne eliminere disse risikofaktorene, kunne vi leve lenger, holde oss sunne lenger og dø med joggeskoene på, sier professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo.

Han har interessert seg spesielt for sammenhengen mellom kosthold og prostatakreft og undersøker for tiden en helt konkret sammenheng: Kan tomater og tomatsaus gi en beskyttende effekt mot prostatakreft?

- Flere undersøkelser av tomater viser en redusert risiko for prostatakreft hos de som spiser dette regelmessig. En av forklaringene kan være det høye innholdet av antioksidanten lykopen i tomater. Nå ønsker vi å gjøre enda flere forsøk i Norge for å teste om en slik sammenheng er reell, forteller Blomhoff.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer