Tømmer kontoen din i rekordfart

Forsvinner kortet ditt i minibanken, kan det hende noen prøver å svindle deg.

Kommer ikke kortet dit ut igjen, er det ikke sikkert at minibanken har "slukt" det. Da kan det hende det er noen som prøver å lure deg. Foto: Kim Jansson
Kommer ikke kortet dit ut igjen, er det ikke sikkert at minibanken har "slukt" det. Da kan det hende det er noen som prøver å lure deg. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svindlerne må stadig vekk finne på nye triks for å lure til seg penger fra uvitende kortbrukere. Akkurat nå opplever folk i en av Sveriges største byer, Malmö, at det ikke er like trygt å ta ut penger i minibankene som tidligere.

Svindlere har nemlig gått til angrep på bankene med utstyr som det svenske politiet ikke har sett før.

Det nye utstyret er montert på kortinnmateren, og gjør at kortet blir sittende fast. Når kortbrukeren har forlatt minibanken uten kortet sitt, dukker svindlerne opp igjen, demonterer utstyret og stjeler kortet. Koden har de observert ved å montere et simpelt mobilkamera på toppen av minibanken.

Dermed har svindlerne fått tak i både kort og kode, og kan fritt bruke kortet til å kjøpe varer eller ta ut penger.

Det er Sveriges største avis, Aftonbladet, som melder om det nye trikset.

Ikke skimming

Kortsvindel har som regel handlet om at et kort har blitt kopiert og så misbrukt. Den nye metoden gjør det mye enklere og raskere for svindlerne å få ut penger av andre personers konti.

– Tidligere har man «skimmet», det vil si kopiert informasjonen på kortene, men kundene har fått kortene tilbake. Derretter har man laget falske kort. I dette tilfelle tar man for seg ett kort av gangen, og tar direkte ut penger og fortsetter med det til kortet er sperret, forklarer Magnus Weide i Malmö-politiets bedrageriseksjon til Aftonbladet.

Han anbefaler alle som ikke får tilbake sine kort, om å ringe banken med en gang og sperre kortet.

– De som ikke får tilbake sine kort bør umiddelbart ringe banken å sperre sine kort, uten å ta minibanken ut av sikte, sier Weide.

Hva med norske minibanker?

Foreløpig er ikke den nye svindelmetoden oppdaget i norske minibanker.

– Dette er en kombinasjon av ting vi har sett før, men vi har ikke sett nøyaktig dette i denne kombinasjonen i Norge, sier direktør Knut Kvalheim i Bankenes standardiseringskontor, til DinSide.

Men som regel tar det kort tid før slike svindelforsøk sprer seg til andre land, også Norge.

For ikke lenge siden skrev DinSide om den såkalte «kontantfellen», en svindelmetode oppdaget i Sverige, men som senere spredte seg til Norge.

Metoden besto i at svindlerne plasserte en list på minibanken, som hindret at pengene kom ut. Siden listen var så vanskelig å oppdage, var det få av de berørte som mistenkte at det var svindlere som sto bak.

Når kunden forsvant, for eksempel for å ta ut penger i en annen minibank, dukket tyvene opp igjen. Da fjernet de listen, og sikret seg pengene som kunden forsøkte å ta ut.

I Sveriges hovedstad, Stockholm, ble slikt utstyr funnet på mer enn 20 minibanker. Her i Norge ble flere minibanker på Vestlandet, blant annet i Bergen utstyrt med disse kontantfellene.

LES SAKEN: Slik blir norske kortbrukere lurt av «kontantfellen»

SIKKER KORTBRUK

 • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
 • Bruk chip der det er mulig
 • Avslå assistanse fra "gode hjelpere"
 • Kortet må oppbevares slik at kort og PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
 • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
 • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen stemmer
 • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste : 800 30 250 (fra Norge)

  +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
 • Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner

 • Beste tips for å sikre seg

  Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) kan vise til statistikk som bekrefter det alle vet - at vi bruker bankkortene våre stadig mer som erstatning for kontanter. Bare i januar i år handlet vi varer og tjenester for 29,1 milliarder med BankAxept-kort. Det er 2,4 milliarder mer enn i januar i fjor noe som tilsvarer en vekst på 9 prosent, ifølge FNO.

  Samtidig har kortsvindelen heldigvis gått ned. Chip-implementering, regionsperre og sms-varsling ved svindelmistanke er noen av de viktigste tiltakene finansnæringen har gjort for å redusere omfanget av svindel.

  Dessuten er det kanskje mange kortbrukere som har fått med seg hvor viktig det er å skjule pin-koden når man bruker kortet i en betalingsterminal eller i en minibank. For om ingen får øye på de fire utvalgte sikkerhetstallene dine, gjør du det vanskeligere for svindlerne å misbruke kortet ditt.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer