Cosylan og Solvipect Comp:

Tomt for hostesaft - igjen

Må vente mange uker før Cosylan og Solvipect Comp er tilbake i butikk.

SISTE DRÅPE: Apotekene er igjen tomme for de reseptbelagt hostesaftene Cosylan og Solvipect Comp. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
SISTE DRÅPE: Apotekene er igjen tomme for de reseptbelagt hostesaftene Cosylan og Solvipect Comp. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det er mangel på hostemiksturene Cosylan og Solvipect Comp, skriver Statens legemiddelverk på sine nettsider. Mangelen skyldes henholdsvis produksjonsproblemer og forsinket levering.

Pandemi og isolasjon, med påfølgende influensa- og forkjølelsesbonanza, har gjort reseptbelagt hostesaft til mangelvare. I juli skrev DinSide om Cosylan-krisa, som synes løst i september - oktober.

Ikke ett fett?

Nå er lagrene på nytt tomme, og først mot slutten av måneden kan du vente påfyll. Fra 25. november vil de store Cosylan-flaskene kunne være tilgjengelig.

Små flasker Cosylan, og alle størrelser Solvipect Comp, må du vente helt til slutten av året for å få tak i.

Da det ble leveringsproblemer for Cosylan var det flere som fikk utskrevet Solvipect Comp i stedet. Nå som også Solvipect Comp er utsolgt, kan det by på andre utfordringer.

Foto: Caroline Roka
Foto: Caroline Roka Vis mer

- Begge disse to virker hostedempende på hostesenteret i hjernen, men Solvipect Comp inneholder i tillegg en slimløsende komponent, sier Ingrid Aas, overlege i Legemiddelverket, til DinSide.

Sjekk trekanten

For dem som skulle ha brukt Cosylan finnes det andre gode alternativer, forteller hun. Sterk hostesirup NAF er reseptbelagt, mens Noskapin, som fås både som tablett og hostesaft får du over disk.

Dette er gode alternativer for tørrhoste. Har du slimhoste er reseptfri Solvipect mikstur et alternativ, ifølge Legemiddelverket. Her kan det likevel bli litt mer komplisert.

ISOLASJON: Det er flere tiltak du kan gjøre for å opprettholde en behagelig innetemperatur. Et av disse tiltakene er å sørge for at varmen ikke forsvinner, og det kan du gjøre ved å ta «papirtesten». Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Når det gjelder erstatning for Solvipect Comp må nesten legen vurdere om det skal bli en kombinasjon av ulike legemidler, eller om det er annen behandling som må til. Her må legen eventuelt se mer på å behandle årsaken, og ikke symptomene.

De to utsolgte hostesaftene har en annen ting til felles: Begge inneholder etylmorfin, og begge er merket med den røde varseltrekanten, som blant annet betyr at du ikke bør kjøre bil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer