- Top Model et usedvanlig trist programkonsept

- Jeg ville følt meg veldig beklemt dersom jeg var Top Model-sjef, sier statssekretær Kjell-Erik Øie (Ap). Likestillings- og diskrimineringsombudet vil nå gå programmet nærmere etter i sømmene.

Publisert
Sist oppdatert

TV3-programmet Top Model fikk nylig kraftig kritikk av ungdoms- og helseeksperter fordi programmet krever at de unge deltakerne skal posere som drepte lik og pin-up-girls:

Også statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og likestillings-departementet reagerer kraftig på Top Model.

- Jeg synes dette er et usedvanlig trist programkonsept, og med den kunnskapen vi har i dag om kropp og ungdom, synes jeg det er trist at en TV-kanal velger å bruke så unge jenter i slike positurer, sier statssekretær Øie til DinSide Helse.

- Jeg reagerer på at dette er veldig seksualisert, men jeg liker særdeles dårlig bildene der jentene poserer som døde og ofre for vold, understreker han.

Les også: - Grenseløst kroppspress kan gi flere overgrep:

Faksimile: Faksimile fra TV3s nettsider.
Faksimile: Faksimile fra TV3s nettsider. Vis mer

- Ville følt meg beklemt

Men det er lite norske myndigheter kan gjøre.

- Det er ikke vi som styrer konsesjonen til TV3, den er styrt fra England. Men jeg vil rette en anmodning til TV3s redaksjon om å gjøre en etisk vurdering av dette programmet. Det ville stått dem til ære om de gjorde det. Jeg ville følt meg veldig beklemt hvis jeg hadde sittet i ledelsen for dette programmet, sier Øie.

- Sier du at TV3 bør ta programmet av plakaten?

- Som politiker skal man være forsiktig med å mene så veldig mye om hva redaktører skal gjøre så lenge de holder seg innenfor norsk lov, men selv ville jeg følt meg beklemt. Det sier vel nok, sier Øie, som presiserer at han ikke har sett selve programmet, men bildene fra programmet.

Les også: Fedre kan øke bulimi-risiko:

- Kan motarbeide vår jobb
Også Likestillings- og diskrimineringsombudet går nå ut mot TV3 og Top Model.

- TV er et veldig sterkt medium. TV3 har et samfunnsansvar, og dette programmet går over grensen for hvordan man kan fremstille unge jenter. TV3 bør sette seg ned og vurdere programmet, sier Bjørg Unstad, leder for samfunnsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet, til DinSide Helse.

- Vi jobber sterkt med å forebygge seksuell trakassering, men denne type programmer kan motarbeide jobben vår og mange andre organisasjoners arbeid.

Les også: TV-såper skaper feil kroppsideal:

- Ekstra ille med vold og drap
Unstad mener programmet bidrar til en økt sexifisering av samfunnet og til et syn på kvinner som objekter og som passive.

- Det er underlig, etter så mange år med likestillingsarbeid, at man ikke har kommet lengre, sier hun, og peker på både seernes og deltakernes unge alder:

- Dette programmet blir sett av unge jenter. Og det at deltakerne ikke er myndige en gang, og kanskje har vanskelig for å sette egne grenser og å se konsekvensene av det de er med på, er ekstra ille, sier Unstad, som også reagerer på at deltakerne har måttet posere som mishandlede og drepte lik under fotoseansene.

Likestillings- og diskrimineringsombudet vil nå gå programmet nærmere etter i sømmene.

- Vi vil vurdere dette i forhold til Likestillingsloven og Kvinnekonvensjonen, sier Unstad.

Les også: Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi:

- Tar ikke statssekretæren på alvor
Programdirektør i TV3, Trygve Rønningen, sier han ikke vil ta statssekretær Kjell Erik Øies utsagn på alvor før Øie har sett programmet, ikke bare bildene.

- Men bildene fra programmet viser jo hva jentene gjør i programmet?

- Ja, bildene forteller en del av hva som er i programmet. Men det blir feil å debattere dette på bakgrunn av bare bildene, sier Rønningen, som derfor ikke vil kommentere Øies oppfordring

- Vil du vurdere programmet på oppfordring fra Likestillings- og diskrimineringsombudet?

- Ja, de har en legitim rolle å spille i denne debatten. Vi vurderer program og programinnhold hele tiden. Og når vi først sier ja til å lage Top Model, så velger vi å gå inn og gjøre det så realistisk som overhodet mulig. Men det kan ikke komme som noen overraskelse på likestillingsmyndighetene at motebransjen er fiksert på jenter og jentekropp, sier Rønningen, og understreker at de fleste jentene i programmet er eldre enn 16 år.

Forsidebildet er faksimiler fra TV3s nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer