Rentebeslutning

- Toppen er ikke nådd

Norges Bank har besluttet å heve renta nok en gang. Så mye dyrere blir lånet.

RENTEBESLUTNING: Norges Bank har valgt å heve renta. Foto: REUTERS/Victoria Klesty
RENTEBESLUTNING: Norges Bank har valgt å heve renta. Foto: REUTERS/Victoria Klesty Vis mer
Publisert

Norges Bank har satt opp renta nok en gang med 0,25 prosentpoeng. Dermed stiger styringsrenten fra 3 til 3,25 prosent.

Dette vil trolig flere kjenne på lommeboka nå.

- Renta har økt mye på alle lån og alle kjenner denne på lommeboka, sier økonomiekspert Lene Drange.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand omtaler renteøkningen som ventet.

- Det er som forventet. Dessverre for de av oss som har boliglån så må vi regne med at renta vil øke videre. Mange må regne med en boliglånsrente på 5-5,5 prosent, sier hun til DinSide.

Pass på

Ifølge økonomiekspert Drange er rentetoppen mest sannsynlig ikke nådd enda. Det er mange faktorer som spiller inn her. Både krig, oljepris, kronekurs og de større økonomiene.

- Pass på at du ikke betaler for mye og forbered forbruket ditt på at det trolig blir enda dyrere. Så når ferie og eventuelt skattepenger kommer, vær restriktiv i bruken og hold litt igjen, råder Drange.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Ifølge ekspertene er ikke rentetoppen nådd, og man må derfor forberede seg på en høyere rente i framtida.

- Hvis du ikke allerede har gjort det, så legg inn boliglånet ditt i en boliglånskalkulator og se hva lånet ditt vil koste deg med en rente på 5,5 prosent, oppfordrer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand.

Da har du litt å gå på om rentene fortsetter å øke.

- Venn deg til å sette av det ekstra beløpet lånet vil koste allerede i dag, gjerne til en bufferkonto. Da får du tilpasset forbruket nå, og rusta opp økonomien, fortsetter hun

Derfor heves renta

Det er mange forhold som spiller inn på hvorfor renta heves.

- Rentene heves for å få ned prisveksten, som er altfor høy. Det at prisene på det meste både av varer og tjenester har økt så mye, er tøft for mange, spesielt de som har minst fra før. Så det å få ned prisveksten er det viktigste for Norges Bank nå, sier Tvetenstrand.

Ved å heve renta får vi mindre penger å bruke på annet enn de faste utgiftene, da kan ikke butikker og bedrifter fortsette å øke prisene like mye for å få solgt sine varer og tjenester.

Ifølge Tvetenstrand er den norske krona svak, noe som betyr at vi må betale mer for de varene vi importerer fra utlandet. Det gjør at vi får en høy prisvekst på importerte varer.

Hvis vi ikke hever styringsrenta like mye som sentralbankene i andre land, så vil krona svekkes enda mer, og importerte varer blir enda dyrere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer