Rentebeslutning

- Toppen er ikke nådd

Norges Bank har satt opp styringsrenta - sjekk hva det betyr for deg i kroner.

ØKER: Renta øker nok en gang, men toppen er enda ikke nådd, ifølge økonom. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ØKER: Renta øker nok en gang, men toppen er enda ikke nådd, ifølge økonom. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I starten av mai økte renta med 0,25 prosentpoeng, og i dag kunngjorde Norges Bank at den settes opp ytterlige med 0,5 prosentpoeng. Altså en dobbel renteøkning.

Det vil si at styringsrenten har steget til 3,75 prosent.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier til DinSide at dobbel renteheving var forventet. DNB spådde dette utfallet i forkant for å få bremset prisstigningen, forklarer hun videre.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand sier til DinSide at hun ble litt overrasket over dobbel renteøkning.

- Jeg fryktet at de ville øke dobbelt. Det er forståelig at de nå gjør det som må til for å få ned prisveksten. Likevel har forbruket roet seg, sparekontoene tømmes gradvis, mange har gjennomført de sparetiltakene de kan, og nå er det tøft for flere. Så med hensyn til alle privatpersoner i Norge med høye boliglån, håpet jeg de tok seg litt bedre tid og hevet med 0,25 prosentpoeng, sier Tvetenstrand.

Ikke nådd toppen

«Luksusfellen»-ekspert og økonom Lene Drange mener den doble renteøkningen skjer på grunn av høy inflasjon og svak kronekurs.

- Det sitter nok langt inne for Norges Bank fordi dette påvirker lommeboka til i hovedsak alle boligeiere, men også alle andre lån, sier hun og fortsetter:

Men ser man det store bilde er dette viktig, mye av det som står i IMF sin rapport om norsk økonomi stemmer.

- Selv med en 0,5 heving nå tror jeg dessverre ikke toppen er nådd enda, men at vi skal opp enda litt, mener Drange.

Hun påpeker at tidligere i år trodde vi at toppen kanskje var nådd til sommeren, men at det er nok ikke tilfelle lengre.

Bruk forbrukermakten

- For mange blir det viktig å ta en gjennomgang av økonomien. Se om det er mulig å få kuttet i noen utgifter eller øke inntekter. Benytt forbrukermakten din og se om det er mulig å forhandle deg fram til en bedre rente på boliglånet ditt, en lavere pris på forsikringer, strøm, telefon og bredbånd. Samt se kritisk igjennom forbruket for å se om det er noe du kan spare inn på, sier forbrukerøkonom Sandmæl.

- Jeg forstår godt at mange er bekymret, så vit at du ikke er alene. Sjekk om du har krav på noen støtteordninger, husk at du kan få støtte til både boutgifter og ikke minst fritidsaktivitetene til barna, legger hun til.

Sjekk hva det vil koste deg i kroner og øre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer