Tør du låne her?

Låneagenter skal oppgi hvem de representerer. Bankene skal også rapportere dem til Kredittilsynet.

Litt tidlig ute Låneformidleren opplyser ikke hvem de representerer. Det skyldes, som de forteller DinSide, at de foreløpig ikke har fått i land agentavtalene.
Litt tidlig ute Låneformidleren opplyser ikke hvem de representerer. Det skyldes, som de forteller DinSide, at de foreløpig ikke har fått i land agentavtalene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Låneformidleren AS er et uavhengig finans-rådgivningsselskap. Som nøytral finansrådgiver er vi objektive i markedet. Vårt formål er alltid å tilby våre kunder de beste betingelsene.

Dette sto på nettstedet til Låneformidleren på Grünerløkka i Oslo før DinSide besøkte dem. Og det var ikke sant. Låneformidleren, som alle andre låneagenter i Norge, er ikke uavhengig. De lever av returkommisjoner fra bankene og forsikringsselskapene de formidler kunder til.

For å kunne få slike returkommisjoner må agenten ha en avtale med finansinstitusjonen på forhånd. De fleste har avtale med bare én institusjon, men noen få har avtaler med to - tre. Det er bare disse finansinstitusjonene de formidler lån til. Og da er det jo greit å tenke på at det nesten er 200 banker i Norge som ikke vil bli vurdert av formidleren.

- Markedets billigste lån

- Hvordan kan dere vite at dere har markedets gunstigste betingelser når dere bare representerer noen få finansinstitusjoner? - Ja, er ikke 3,5% billig, svarer Joachim Nielsen hos Låneformidleren.

DinSide må innrømme at det er billig, selv om Finansportalen idag har noen lån som er enda billigere enn dette.

Verre er det at Nielsen ved direkte spørsmål sier at Låneformidleren ennå ikke har noen avtale med noen finansinstitusjon. Da har de egentlig heller ikke lov til å markedsføre lån.

- Vi ligger i forhandlinger med flere institusjoner, sier Nielsen. - Men bl.a. Dnb revurderer for tiden sine provisjonssatser, så akkurat nå tar de ikke inn flere agenter.

Seks til åtte promille

Låneagenten får vanligvis en provisjon på seks til åtte promille av det de låner ut. Når du låner tre millioner, får altså agenten 18.000 - 24.000 kroner.

Dette forteller de deg ikke. I Tyskland har nå en domstol forlangt at slike opplysninger gis låntaker. I USA vil fra neste år boliglånsformidlere være lovpålagt å fortelle kundene hva de selv tjener på lånet, og i Storbritannia er dette allerede et krav.

Det norske Kredittilsynet har uttalt at kunden bør opplyses om slike provisjoner når det gjelder innskuddsprodukter, men foreløpig ligger det ikke an til at norske låneagenter må opplyse om sine provisjoner.

Agenter behøver ikke konsesjon

Låneagenter som bare markedsfører lånene til ordinære banker og forsikringsselskaper behøver ikke konsesjon. Men om agenten gir lånet selv, og finansierer seg f.eks. ved innskudd fra publikum, behøves det en banklisens.

Det er ingen norske låneformidlere som har slik lisens. Alle er salgsagenter for banker og forsikringsselskaper. Låneagenten din på hjørnet er en støvsugerselger. Han har Miele og Elektrolux, men ingen andre fabrikater.

Agenten skal opplyse hvem han representerer

Låneformidleren på Grünerløkka har hengt opp plakater hvor de markedsfører lånene sine. Før DinSide kom på besøk, hadde de også en nettside.

Det er ikke lov å formidle lån uten at man har en agentavtale. Og når de får avtalen, skal de opplyse om dette i brosjyrer og annet materiale. Det er ikke lov å gi seg ut for å være uavhengig og nøytral om man i virkeligheten representerer bare én eller to tilbydere.

Ikke lov i forsikring

Hvem representerer de?  Låneformidlere skal ved oppslag og i salgsmateriell fortelle hvilke finansinstitusjoner de distribuerer lån for.
Hvem representerer de? Låneformidlere skal ved oppslag og i salgsmateriell fortelle hvilke finansinstitusjoner de distribuerer lån for. Vis mer


Systemet med returkommisjoner er ikke lenger tillatt for forsikringsagenter. Enten skal selgeren være ansatt i forsikringsselskapet eller så skal han være betalt av kunden. En agent som er betalt av kunden skal ikke kunne motta penger fra forsikringsselskapet.

Stille på Løkka

Låneformidleren AS, som kanskje har vært litt raskt ute med markedsføringen, har stengt nettsiden sin. 30. april tar de heller ikke telefonen og DinSide når ikke frem på e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer