Tør du ta den med hjem?

Rolexen til 200 kroner er kanskje ikke helt ekte. Får du en kjempebot på Gardermoen når du kommer hjem?

Tør du ta den med hjem? For noen hundre kroner får du en tilsynelatende glimrende Rolex.
Tør du ta den med hjem? For noen hundre kroner får du en tilsynelatende glimrende Rolex. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De finnes over hele verden, selv i de landene som slår hardest ned på piratkopiering. På Canal Street i New York får du kjøpt RayBan solbriller til 15 dollar, i Firenze får du et Rolex armbåndsur til 20 euro.

Brillene og uret er naturligvis piratkopier, det vet både du og selgeren, men av og til synes du brillene er kule uansett, og kjøper dem.

Smell i Italia, smil i Oslo

Noen av verdens mest kjente merkevarer, som Prada, Versace og Armani, er italienske. Landet er sterkt rammet av salget av piratkopier og derfor har man valgt å straffe også kjøpere av slike, uansett om de visste om varene var ekte eller falske. Mest kjent i Norge er den norske tolvåringen som i 2006 fikk 8.000 kroner i bot for å ha kjøpt en falsk klokke i Firenze.

Klarer du å få med deg piratkopien til Norge, er du imidlertid trygg. Tolleren på Gardermoen vil hverken beslaglegge varen eller gi deg bot. Antakelig vil han heller ikke undersøke hvorvidt den er ekte. Smil og glede for falske varer her i landet, altså.

- Bare forbud for profesjonelle

- De norske reglene rundt falske merkevarer gjelder først og fremst erhverv, sier seniorrådgiver Turid Knutsen-Løvik i Toll- og avgiftsdirektoratet. - I utgangspunktet rammer ikke våre regler privat import til eget bruk. Men hva som regnes som å være privat og erhverv blir en skjønnsmessig vurdering. Har du med mange falske plagg, kan tolleren vurdere dem til å være anskaffet for videresalg og beslaglegge dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer