- Tør ikke si nei til sex

Press om å være seksuelt frigjort og tilgjengelig styrer unge skandinaver ufrivillig til sengs.

Hele 65 prosent av jentene i undersøkelsen svarte at de hadde vært utsatt for uønsket seksuelle handlinger. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Hele 65 prosent av jentene i undersøkelsen svarte at de hadde vært utsatt for uønsket seksuelle handlinger. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det mener psykolog Gisela Priebe, som nå tolker tall fra en omfattende studie om ungdom og sex i sin doktoravhandling ved Lunds Universitet i Sverige.

En av syv jenter på videregående har hatt samleie mot sin vilje. Blant gutter i samme alder, er det en av 17 som har hatt uønsket sex, viser studien.

- Presset om å leve opp til idealet om seksuell frigjøring har gjort det vanskelig å svare nei til sex, sier Priebe til Aftonbladet.se.

Av de 4.000 svenske elevene fra videregående som deltok i en undersøkelsen ”The Baltic Sea Regional Study on Adolescents’ Sexuality”, svarte 65 prosent av jentene at de hadde blitt utsatt for en eller annen form for uønsket seksuell handling, som varierte fra beføling til samleie. 23 prosent av guttene hadde samme erfaring.

Les også: Unge jenter utnyttes i fylla

Vanskelig å si nei

Forskningen omkring overgrep blant unge har hittil vært fokusert på incest og pedofili, men det er mye vanligere at overgrep skjer mellom jevnaldrede. Det er derfor mine sifre er høyere enn i mange andre studier, sier Priebe til Aftonbladet.se.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer