- Tør ikke si nei til sex

Press om å være seksuelt frigjort og tilgjengelig styrer unge skandinaver ufrivillig til sengs.

Hele 65 prosent av jentene i undersøkelsen svarte at de hadde vært utsatt for uønsket seksuelle handlinger. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Hele 65 prosent av jentene i undersøkelsen svarte at de hadde vært utsatt for uønsket seksuelle handlinger. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det mener psykolog Gisela Priebe, som nå tolker tall fra en omfattende studie om ungdom og sex i sin doktoravhandling ved Lunds Universitet i Sverige.

En av syv jenter på videregående har hatt samleie mot sin vilje. Blant gutter i samme alder, er det en av 17 som har hatt uønsket sex, viser studien.

- Presset om å leve opp til idealet om seksuell frigjøring har gjort det vanskelig å svare nei til sex, sier Priebe til Aftonbladet.se.

Av de 4.000 svenske elevene fra videregående som deltok i en undersøkelsen ”The Baltic Sea Regional Study on Adolescents’ Sexuality”, svarte 65 prosent av jentene at de hadde blitt utsatt for en eller annen form for uønsket seksuell handling, som varierte fra beføling til samleie. 23 prosent av guttene hadde samme erfaring.

Les også: Unge jenter utnyttes i fylla

Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Vanskelig å si nei

Forskningen omkring overgrep blant unge har hittil vært fokusert på incest og pedofili, men det er mye vanligere at overgrep skjer mellom jevnaldrede. Det er derfor mine sifre er høyere enn i mange andre studier, sier Priebe til Aftonbladet.se.

Priebe sier det finnes et utbredt bilde blant ungdommer om at man skal være seksuelt frigjort og tilgjengelig, noe som kan gjøre det vanskelig for ungdom å si nei.

Les også: 16 år og impotent

Sex-misbrukt

Norge deltok også i den overnevnte undersøkelsen der 20.000 ungdommer ble spurt om sine erfaringer om seksuelle overgrep. De norske tallene viser at en av ti jenter hadde vært utsatt for uønsket samleie.

Siv Gamnes, daglig leder for Klinikk for seksuell opplysning, er ikke overrasket over tallene når hun ser hvordan overgrep blir definert i undersøkelsen.

- Jeg tenker at det nok er mange som er oppe i situasjoner som de kanskje ikke synes noe særlig om, men som man lever godt videre med, helt til en forsker kommer og forteller at det er overgrep – da blir det straks mye verre, sier hun til DinSide Helse.

Venter med sex-debut

Idealet om seksuell frigjøring

- Er du enig i at ungdom synes det er vanskelig å leve opp til idealet om seksuell frigjøring og at dette er en av årsakene til at så mange unge har uønsket sex?

- Ja, det henger nok sammen med det, men likevel så tror jeg ikke det er så mye verre nå enn det var før. Det som kanskje har endret seg mest, er hva de utforsker, og hva de prøver ut. Jeg tror unge i dag utforsker mer avansert sex enn det ungdom gjorde tidligere, sier Gamnes.

- Hvilke råd gir dere til unge som har vært i slike situasjoner?

- De unge som har vært de situasjoner som de opplevde som overgrep, har jeg ett råd å gi – snakk med en tillitsperson. En venn, foreldre, en rådgiver på skolen, helsestasjon for ungdom eller lege. Ikke gå med tankene og opplevelsen for seg selv, fortsetter hun.

Les også: Sex-prat med foreldre

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer