Tørre øyne gir verre syn

Trøtte og tørre øyne som svir og klør plager over en halv million nordmenn. Daglig PC-bruk kan i verste fall føre til infeksjoner og blindhet.

Publisert
Sist oppdatert

- En ny studie viser at hver tredje person som jobber på kontor har øyneproblemer, sier øyelege Bo Hedqvist til svenske Expressen.

Og problemet er like stort i Norge. I følge Norges Optikerforbund får rundt 500 000 nordmenn plager av PC-en. Skjermplagene øker jo mer tid vi tilbringer foran skjermen.

Blunker for liteEn undersøkelse fra Høyskolen i Buskerud viser at vi blunker opptil fem ganger sjeldnere når vi jobber foran en dataskjerm enn ellers.

Få vet at blunkingen kan føre til alvorlige skader på øynene. Går du konstant rundt med tørre øyne, øker risikoen for infeksjoner. I tillegg blir du er lettere mottakelig for småsår på hornhinnen og angrep fra bakterier, ifølge svenske øyeleger.

Store sår og alvorlige infeksjoner hører heldigvis sjeldenheten til. Men blir problemet stort nok kan det i verste fall føre til nedsatt syn, og i alvorlige tilfeller, til inflammasjoner og blindhet.

- I de fleste tilfeller er årsaken knyttet til forhold på arbeidsplassen eller ufornuftige arbeidsvaner, men tørre øyne kan også være knyttet til dårlig helse eller syn, sier Magne Helland, førstelektor og optiker ved Høgskolen i Buskerud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer