- Torsdag er den store ulykkesdagen

Glem fredag den trettende. Det er i morgen, torsdag 15. juli, som er den store ulykkesdagen, skal vi tro forsikringsselskapet TrygVesta.

SNAKK OM BLINKSKUDD: Her blir den frekke tyven avslørt av Robin Holtedals kamera med selvutløser.  Foto: Privat
SNAKK OM BLINKSKUDD: Her blir den frekke tyven avslørt av Robin Holtedals kamera med selvutløser. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I takt med at flere og flere nordmenn drar på ferie, øker også antallet innmeldte saker til forsikringsselskapene.

Og ifølge statistikk fra TrygVesta er det i morgen, 15. juli, nordmenn på ferie melder om flest skader og tyverier.

- En analyse av alle våre reiseskadesaker fra 2000 til 2009, altså over en tiårsperiode, viser at 15. juli er dagen flest melder skade. Årsaken vet vi derimot lite om, annet enn at det er mange som reiser i juli. Ti av toppdagene faller i juli, sier pressetalskvinne Heidi Tofterå Slettemoen i TrygVesta til DinSide.

LES OGSÅ: Det er ikke alle som får forsikring

Kan ikke peke på én bestemt dato

Det er altså forsikringsselskapet TrygVesta som peker på 15. juli som potensiell ulykkesdag. Men ikke alle er enige i at dette er dagen der ferieglade nordmenn er mest uheldig.

Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If og Europeiske Reiseforsikring sier hun er forundret over at konkurrenten peker på én bestemt dag som ulykkesdag.

- Vi har intet grunnlag til å peke ut denne dagen. Vår erfaring, som stor aktør, er at dette er noe som skjer hele året, for eksempel i årets første måneder når eldre er på langtidsferie i Spania, på sommeren eller på weekendturer på høsten. Og ikke minst før jul, sier Vennesland til DinSide.

Hun sier likevel at det er riktig at det er mange som blir utsatt for trøbbel på reise i sommermånedene.

- Det er åpenbart at det er flest på ferie akkurat nå, og at juli og august er høysesong for tyvene. Nordmenn er dessuten ekstra utsatt fordi det er kjent at mange har god økonomi. Vi må bare akseptere at det er sånn, og ta de forholdsregler som finnes, sier Vennesland.

Tok bilde av tyven

Det norske paret Robin Holtedal og Louise Koren Dahl fra Oslo, er to av mange uheldige nordmenn som har fått frastjålet verdier for tusenvis av kroner på ferien sin.

Den frekke tyven slo til da paret satte seg ned for å ta et bildet av seg selv.

- Vi ville ta et bilde av oss sammen, og rigget opp kamera med selvutløser. Etter noen minutter så vi at bagen var borte, forteller Robin Holtedal til DinSide.

Det tyven ikke visste, var at i det øyeblikket han grep fatt i parets verdisaker, slo selvutløseren ut, og paret fanget dermed kjeltringen opp på kameraet.

Beklageligvis var ikke bilde til mye hjelp for politiet,selv om det norske paret hadde et bildebevis på hvem som utførte ugjerningen.

Les hele saken og intervjuet med det norske paret her.

Sykdom koster mest

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at de samlede erstatningsutbetalingene for reiseforsikring ble 1,25 milliarder i 2009.

Mer enn 500 av disse milliardene gikk til erstatningsbeløp forbundet med sykdom på reise. Det er en karftig økning på 31,9 prosent på to år. FNO mener det er de eldre som har bidratt mest til å dra dette tallet opp de siste årene.

- Stadig flere av de reisende er eldre, noe som gjør at flere av de reisende blir syke og trenger hjelp, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Tallene fra FNO viser samtidig at erstatning i forbindelse med tyverier og tap av reisegods har gått ned hele 15 prosent ned fra 2008 til 2009. Antall skademeldinger etter tyveri av tap av reisegods gikk ned med 18 prosent.

LES OGSÅ: Mistet kamera til 13.000 kroner, men fikk ikke erstatning

12 råd for tyverisikring på reisen

Du kan selvfølgelig ikke garantere deg mot å bli robbet på ferien, men noen forholdregler er det lurt å ta for at risikoen blir mindre. Europeiske reiseforsikring har følgende tips til nordmenn på ferie:

1 . Bruk kredittkort og kontanter.

2. Ha penger i pengebelte eller innerlommer. Unngå å ha lommeboken i baklommen eller veske over skulderen.

3. Plasser pengene i safe på rommet eller deponer pengene i hotellets safe.

4. La ikke kostbart fotoutstyr ligge i bilen eller på restaurantbordet.

5. Gå ikke fra verdisaker eller la bagasje stå uten tilsyn.

6. Unngå utrafikkerte steder nattestid.

7. Gå gjerne flere sammen.

8. Ha alltid små pengebeløp tilgjengelig. Ikke betal bussbillett eller en kopp kaffe med store sedler.

9. Vær klar over distraksjoner som kriminelle ofte bruker for å dra oppmerksomheten din fra personlige eiendeler.

10. Vær ekstra oppmerksom på steder med stor trengsel, for eksempel t-banestasjoner og busser.

11. Pass ekstra godt på kofferten og pengene når du ankommer flyplasser eller står i resepsjonen på hotellet.

12. Lær deg passord og pin- koder utenatt så du ikke trenger å skrive dem ned. Vær også klar over menneskene rundt deg når du slår inn pin-koden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer