Skattemeldingen 2018:

Torsdag kan du sjekke skattemeldingen din

4. april finner du ut om du får tilbake på skatten - eller om det blir baksmell.

NÅR KOMMER SKATTEMELDINGEN? Torsdag 4. april kan du endelig sjekke om du får igjen på skatten - eller ikke. Foto: Per Ervland
NÅR KOMMER SKATTEMELDINGEN? Torsdag 4. april kan du endelig sjekke om du får igjen på skatten - eller ikke. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Torsdag 4. april blir skattemeldingen for 2018 tilgjengelig for 4,9 millioner nordmenn.

Da får du endelig vite om du kan vente deg skattepenger til gode i juni, eller om det blir restskatt fordi du har betalt for lite skatt i 2018.

- De fleste vil bli varslet på e-post at skattemeldingen er tilgjengelig. Nøyaktig tidspunkt avgjøres underveis, forteller direktør i divisjon brukerdialog hos Skatteetaten, Marta Johanne Gjengedal, til Dinside.

Så mange kan forvente penger til gode

Innloggingsproblemer?

Ifølge Skatteetaten er det erfaringsmessig ekstra stor pågang mellom kl. 07 og 09 når skattemeldingen blir tilgjengelig den 4. april.

De forteller at enkelte kan få opp en melding om at det er mye trafikk når det er aller størst pågang, og anbefaler i tilfelle å vente litt og prøve igjen senere.

Skulle du oppleve problemer ved innlogging med bankID, minner de om at det er flere alternativer for å logge inn og se skattemeldingen, deriblant MinID og BankID på mobil.

Hvor mange nordmenn som vil få igjen penger på skatten kan Skatteetaten ikke røpe foreløpig, men ifølge Gjengedal er andelen med tilgode/restskatt som oftest cirka 80/20.

- En halv million lønnstakere og pensjonister fikk restskatt ved forrige skatteoppgjør. De måtte betale til sammen ti milliarder kroner, med 19.400 kroner i gjennomsnitt, forteller hun.

Dette er nytt

Skattemeldingen for 2018 inneholder noen nye poster, og det er også gjort noen endringer i reglene fra og med 2018.

Endringene gjelder blant annet om du har leid ut bolig i kortere perioder, for eksempel via AirBnB, eller om du er pendler.

Her kan du lese mer om det som er nytt i skattemeldingen for 2018.

Dette risikerer du ved å ikke sjekke

Når skattemeldingen kommer på torsdag er det mange som nok går rett til oversikten over foreløpig beregnet skatt til gode.

FORELØPIG BEREGNET SKATT: Som du kan se, er dette en foreløpig beregning. Sjekk alle tallene så du ikke betaler for mye i skatt. Foto: Berit B. Njarga
FORELØPIG BEREGNET SKATT: Som du kan se, er dette en foreløpig beregning. Sjekk alle tallene så du ikke betaler for mye i skatt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Selv om du skulle finne ut at du har betalt for mye skatt i 2018 og dermed har skatt til gode, bør du ta deg tid til å se over innmeldte tall og fradrag.

Hvis ikke risikerer du tross alt å betale for mye i skatt.

- Det er viktig å huske at tallene du ser på skattemeldingen er foreløpige, understreker Gjengedal.

Hun råder om å sjekke at opplysningene som er forhåndsutfylt om inntekt, formue og gjeld er korrekte, og at du tenker gjennom om det er noe som bør være med i skattemeldingen som ikke er fylt ut på forhånd.

Ny versjon av skattemeldingen

I fjor høst begynte Skatteetaten å teste ut en ny versjon av skattemeldingen som skal være mer brukervennlig enn den vi har i dag, og ha et mer forståelig språk for hvermannsen. Da ble det sagt at enkelte skatteytere ville få levere sin skattemelding i ny versjon allerede i år, noe Gjengedal i Skatteetaten bekrefter.

- Det er et mindre utvalg av befolkningen, ikke flere enn én av 20. Planen er at mange flere skal få den nye skattemeldingen neste år, forteller hun.

Pass opp for falske skattemeldinger

I forkant av at skattemeldingen blir tilgjengelig for svært mange nordmenn, benytter Skatteetaten anledningen til å advare mot svindel og phishing.

I løpet av 2018 registrerte Skatteetaten hele elleve bølger med såkalt phishing gjennom e-poster og tekstmeldinger. Svindlerne forsøker å lure personer som klikker på lenkene til å gi fra seg sensitiv informasjon.

Til tross for at Skatteetaten anmelder de groveste svindelforsøkene, bes publikum om å være observante.

Direktør for sikkerhetsavdelingen i Skatteetaten, Svein Mobakken, understreker at skatteetaten aldri sender e-post med lenker som du skal klikke på, og ber heller aldri om kredittkortopplysninger, sikkerhetskoder, regninger, kopier av pass, førerkort eller kontonummer via tekstmelding eller epost.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer