Skatteoppgjøret:

Torsdag kommer skattepengene

Er du blant nesten tre millioner nordmenn som har skatt til gode, kommer skattepengene på konto fra og med torsdag. Men det finnes flere grunner til at de kan bli forsinket.

SKATTEOPPGJØRET 2019: Torsdag sender Skattemeldingen ut de første skatteoppgjørene. Foto: Per Ervland
SKATTEOPPGJØRET 2019: Torsdag sender Skattemeldingen ut de første skatteoppgjørene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 20. juni er det bare å vente på melding fra Skatteetaten: Dette er datoen da de fleste lønnstakere og pensjonister får skatteoppgjøret sitt.

Erfaringsmessig kan pengene komme på konto samme dag eller relativt raskt etterpå, men enkelte vil måtte regne med å vente en stund på skattepengene.

Så mange får penger igjen på skatten

Da skattemeldingen for 2018 kom i april var det 2,9 millioner nordmenn som lå an til å få tilbake på skatten, ifølge Skatteetaten.

Disse ville i snitt få utbetalt 11.800 kroner, lød beregningen.

I dag får mange skatteoppgjøret. Dette mener økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim du bør gjøre med skattekronene dine. Videoen ble publisert for første gang i 2013. Vis mer

Men, som Skatteetaten påpeker gang på gang, så er dette foreløpige beløp, ettersom det først er når du får skatteoppgjøret at du får en endelig beregning av skatten din - og hvor mye du eventuelt har til gode.

Dette fordi det i skatteoppgjøret er tatt hensyn til eventuelle endringer og nye opplysninger du selv har lagt til.

800.000 nordmenn må etter disse beregningene betale restskatt, nærmere bestemt 25.900 kroner i snitt.

Når kommer pengene på konto?

Ifølge Skatteetaten blir skattemeldingene behandlet fortløpende av saksbehandlere ved skattekontorene, og deretter blir skatteoppgjøret gjort tilgjengelig i Altinn eller sendt deg så snart det er klart.

Første pulje, som er de fleste elektroniske brukere, får skatteoppgjøret sitt 20. juni.

For de som ikke får skatteoppgjøret denne datoen, er neste mulighet i august.

Elektroniske brukere får varsel om at skatteoppgjøret er tilgjengelig i Altinn via e-post eller SMS. Utbetalingen av skatt til gode kommer på konto innen tre uker etter den datoen som står øverst i høyre hjørne på skatteoppgjøret ditt. Som nevnt er Dinsides erfaring at det også kan gå langt raskere enn tre uker.

Kommer ikke skatteoppgjøret på torsdag?

Får du skatteoppgjøret på torsdag, men står oppført med en konto som ikke lenger er i bruk, vil det kunne ta lenger tid før du får utbetalt skattepengene dine, fordi pengene da først forsøkes utbetalt til en annen konto registrert på deg, eller du får tilsendt et utbetalingskort.

Dersom du ikke får skatteoppgjøret på torsdag, kan det være en av følgende årsaker til dette:

  • Du er oppført med feil kontaktinformasjon og har derfor ikke fått varsel om skatteoppgjør. Sjekk dette på norge.no.
  • Du er næringsdrivende, eller ektefelle av næringsdrivende. Du får oppgjøret ditt tidligst 15. august, selv om du er e-bruker. Deretter blir det løpende oppgjør frem til 23. oktober.
  • Du er lønnstaker/pensjonist som har søkt om utsettelse for å levere skattemeldingen.
  • Du har levert på papir
  • Du har benyttet deg av leveringsfritaket (stille aksept), men sendt inn vedlegg til skattemeldingen på papir i tillegg.
  • Du har ikke oppgitt alle nødvendige boligopplysninger i skattemeldingen din. Du kan endre/legge inn opplysninger og sende inn skattemeldingen på nytt. Du vil da kunne motta skatteoppgjøret fortere.
  • Du og ektefellen din skattlegges sammen, og din ektefelles skattemelding krever manuell saksbehandling. Ektefeller får ikke skatteoppgjøret sitt før begges skattemeldinger er ferdig.
  • Du er kildeskattyter eller upersonlig skattyter (for eksempel et AS), og får som vanlig oppgjøret ditt til slutt: 23. oktober.
  • Din skattemelding er tatt ut i kontroll. Skatteetaten tar stikkprøver, og disse er altså tilfeldig valgte skattemeldinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer