Total bom for barnehagene

Det ser stadig dystrere ut for gjennomføringen av maksimumssatser i barnehagene. Det siste går under navnet fleksible maksimumssatser.

Publisert
Sist oppdatert

Maksimalsats for barnehager var en enkel og tilsynelatende genial ide fra juni 2002 - i en avtale mellom SV, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Forslaget var at ingen foreldre skulle måtte betale mer enn 2.500 kroner for en barnehageplass.

Nå kommer fleksibel egenbetaling som et forvirrende element.

Dystre forvarsler

Barnehagene finansieres ved hjelp av tilskudd både fra staten, den enkelte kommune og ved foreldrebetaling. Allerede fra august 2002 ble satsene for det statlige driftstilskuddet til barnehager økt med 10,5 prosent.

Likevel har ikke prisene gått like mye ned. Fra januar 2002 til januar 2003 gikk prisene i de kommunale barnehagene i snitt ned med 1,3 prosent, mens prisene i de private steg med 1,7 prosent.Fra sommeren 2002 til januar 2003 økte også foreldrebetalingen i både kommunale og private barnehager.

Dette tyder på at en økning av statstilskuddet alene ikke er nok til å sikre at kommunene senker egenbetalingen, og at regjeringen og stortinget har manglet virkemidler til å gjennomføre maksimalsatser.

Bakrusen setter seg

Våren 2003 kom regjeringens melding om oppfølging av barnehageavtalen til opposisjonspartiene. Her viste man til at det var betydelige kostnadsforskjeller mellom private og kommunale barnehager, nye og gamle barnehager, og barnehagepriser kommunene i mellom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer