Tøying hjelper ikke

- Tøying motvirker ikke treningsstølhet.

Drikk kaffe, ta livet med ro og slapp av - det funker bedre enn dette ... Foto: Colourbox
Drikk kaffe, ta livet med ro og slapp av - det funker bedre enn dette ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette sier anatomiprofessor Lars Eric Thornell ved universitetet i Umeå, ifølge den svenske avisen Aftonbladet.

Stølhet etter trening er ifølge anatomiprofessorens studier egentlig et tegn på at treningen har hatt effekt og at en nyttig prosess er i gang - i alle fall om målet er å fortsette med samme type trening. Neste gang kommer musklene til å klare samme treningspåkjenning bedre, altså uten samme grad av stølhet. Dette skriver Aftonbladet på nett.

- Tull og tøys å tøye

Det er først og frem under bevegelser hvor muskelen jobber samtidig med at den forlenges, at man får verk og stølhet i etterkant. Skigåing og løping i nedoverbakke er typiske aktiviteter som fremmer stølhet i musklene.

Det skal fremdeles være nyttig å tøye etter trening, men da med andre mål enn å motvirke treningsstølhet.

Tidligere trodde man at muskelverk og stølhet var et tegn på at musklene var betente etter treningen, men dette er motbevist i senere tids forskning.

Tren riktig for alderen

Ta det rolig

Bør du trene dagen derpå, dersom du har blitt stiv og støl etter en treningsøkt? Mange sverger til dette som et botemiddel mot stølheten. Ifølge den svenske professoren, bør man ta det med ro dersom man er støl etter trening. Han sier til Aftonbladet at det ikke finnes tegn på at det er direkte farlig å trene når man er støl, men at man bør lytte til kroppen. Er man støl og det gjør vondt, er det ikke noe poeng i å prøve å gjøre det vondere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.