Trafikkstøy skader barns helse

Trafikkstøy fører til at barn får økt blodtrykk og mer stresshormoner i kroppen. Jenter som lever i støyende bymiljø blir mindre motiverte og gir mer blaffen enn andre.

Publisert

Selv trafikkstøy på et lavt nivå påvirker barn og øker mengden stresshormoner i kroppen, viser resultater fra en helseundersøkelse i Østerrike. Særlig for jenter fører støy til redusert motivasjon, trolig fordi de får en følelse av hjelpeløshet når de utsettes for støy de ikke har mulighet til å skru av og på.

Forskerne analyserte data fra 115 fjerdeklassinger fra små alpelandsbyer i Østerrike. Barna var friske, hadde samme sosiale bakgrunn og bostandard, men halvparten bodde i et miljø med lite støy, under 50 decibel, og den andre halvparten i mer støyende omgivelser over 60 decibel. 60 dB er som støyen fra en gjennomsnittlig oppvaskmaskin eller støyen fra personer som snakker sammen med hevede stemmer. 50 dB er som støyen fra et rolig kontormiljø. Støyen forekom både om dagen og natta, den var noe høyere om natta på grunn av trafikk.

- Også det lavtstøyende bomiljøet var en stressfaktor, sier forskeren Gary Evans ved Cornell-universitetet. Han har samarbeidet med østerrikerne.

Barna som bodde i det mest støyende miljøet hadde noe høyere blodtrykk og større mengder av stresshormonet kortisol i blodet. Forskerne sier at alt som øker blodtrykket, kan ha negative følger for helsa på lang sikt. Økt kortisolnivå har sammenheng med høyt blodtrykk, økt kolesterolnivå i blodet, hjertesykdom og nedsatt immunforsvar.

Denne studien støtter tidligere undersøkelser som Evans har gjort, og som viser at støy kan være negativt for både voksne og barns helse, læreevne og motivasjon.

De østerrikske barna vil nå bli fulgt i årene framover. Studien er publisert i tidsskriftet Journal of the Acoustical Society of America, mars 2001. Tidsskriftet New Scientist har også en artikkel om denne forskningen:

 

Mozon.no, 11.06.2001

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer