Tranebær mot urinveis-infeksjon

Tranebær har fra gammel av vært brukt som næringsmiddel og medisin. Gele og syltetøy har en frisk pikant smak som gjør at de passer godt til vilt og kjøtt. Saft av tranebær inneholder stoffer som kan brukes for å forebygge og behandle blærekatarr.

Publisert
Sist oppdatert

Tranebær (Oxycoccus quadripetalus, Oxycoccus macrocarpus - amerikansk tranebær) tilhører lyngfamilien, i likhet med blåbær og tyttebær. De vokser på myr, bærene er runde, vinrøde til brunrøde og ligner på et bitte lite eple, 1/2 - 1 cm store. Planten har en krypende stengel som kan bli en meter lang. Navnet tranebær kan henge sammen med tranen som gjerne gjester tranebærmyrene - i for eksempel Danmark hvor det er mye av dem.

I Norge er det to arter, vanlig tranebær (O. quadripetalus) og småtranebær (O. microcarpus) - den sistnevnte er mindre og sartere. Småtranebær er dominerende på fjellet og i Nord-Norge, vanlige tranebær vokser mest i Sør-Norge. Begge er typiske våtmarksplanter som trives på myrer, gjerne sure myrer.

Amerikansk viltvoksende tranebær (O.macrocarpus) er mye større enn begge de norske tranebærene. I USA dyrkes de i stor skala og kan bli opptil 2 cm i diameter. Amerikanerne må ha friske tranebær til kalkunen på Thanksgiving Day. Tranebær er en stor eksportartikkel fra USA og sees ofte i fruktbutikker også i Norge. De dyrkede bærene er mindre saftige enn de viltvoksende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer