Om man kan kopiere magnetstripen på bankkortet, kan man enkelt lage en kopi av kortet. Det man mangler da er koden, men i de tilfeller der betalingsterminaler i butikker har blitt manipulert, har svindlerne også klart å registrere hvilken kode kunden har trykket og overføre denne til seg selv.
Med kort og kode er det da fritt frem å tømme kontoen din. I de siste sakene i Oslo, har tømmingen skjedd i Italia og USA.
Alle får chip neste år
EU har tatt initiativ til et felles betalingsmarked, hvor kortkostnadene skal være de samme over hele Europa. Det er i den forbindelse også stilt sikkerhetskrav til betalingssystemene. Blant annet skal alle kort i Europa ha chip og kode innen utløpet av 2010.
Det er ikke Visa og MasterCard som presser på for en hurtigere utskiftning. Det er nemlig utstederne, bankene, som vanligvis dekker tapet ved skimming. Visa tillater fremdeles at det utstedes kort uten chip.
- Norge har generelt lite svindel. Statistisk sett lite svindel i forhold til volumet, sier pressekoordinator Trond C. Brekke i Visa. - Vi har en svindelrate på 0,029% av transaksjonene. Snittet i Europa er 0,05%.
Du kan selv bytte kort
Har du kort uten chip, kan du gå inn i nettbanken eller ringe til kundeservice i banken og be om nytt kort. DnBNor, Nordea, Postbanken og Skandiabanken bekrefter alle ovenfor DinSide at kunder med kort uten chip helt gratis kan bytte til kort med chip.
Dermed er du trygg i de butikkene der man har aktivert muligheten til å lese chip'en.
>>> Alt det siste om kortbruk
Men terminalene henger etter
Først i 2012 må alle brukersteder ha utstyr som leser chip'en heller enn magnetstripen. Vi vil altså i lang tid ennå måtte bruke magnetstripen i mange butikker og risikere at denne blir kopiert og koden fanget opp.

En del bransjer har idag ingen terminaler som leser chips. På bensinstasjoner må vi alltid bruker magnetstripen, de leser ikke chip, hverken i betalingsautomatene inne i butikkene eller i kortleseren i pumpen. Ingen drosjer har utstyr som bruker chip'en på kortet. Her bil man alltid benytte magnetstripen, og det er nokså enkelt for drosjesjåføren og kopiere kortet (dette har da også ved flere tilfeller blitt avslørt).
- Bensinstasjonene håndterer mange forskjellige medlemskort og rabattkort som ikke har chip. Det gjør at utskiftningen her går forholdsvis tregt, sier informasjonssjef Kim Bye Bruun i Norske Shell.
Se også: Speil avslører PIN-kodene
Bruk kontanter!

Etter at mottiltak mot skimming av minibanker ble innført for et par år siden, har heller ikke svindlerne lyktes i å kopiere kortdata fra disse. Det er dermed trygt for det som kunde å heve kontanter og bruke dem i brukersteder som ikke har moderne chip + kode-løsninger. Betal bensinen og drosjeturene med kontanter, er DinSides råd.
Begrenset tap ved tapping av kontoen
Kortutsteder, vanligvis en bank, tar ansvaret for systemets sikkerhet. Er kortet ditt urettmessig kopiert og du ikke kan lastes for å ha gitt fra deg koden, skal du ganske raskt få de stjålne pengene tilbake på konto. I de uomtvistede tilfellene, der man f.eks. har brukt kortet i en manipulert betalingsterminal, vil det kunne gå svært fort. - De fleste sakene er løst på 2-4 dager. Prioriterte tilfeller, der folk ikke har andre penger, kan gå enda fortere, sier informasjonssjef Kristin Paus i Postbanken.
I Nordea og DnBNor mener at svindlede kan få igjen pengene "på noen få dager". Informasjonsfolkene er lite lystne på å være mer spesifikke, men informasjonsrådgiver Marit Giske i DnBNor mener det vanligvis tar under en uke: - Dette bir prioritert, og skal ta ganske kort tid. Når vi har fått egenerklæringsskjemaet som kunden skal sende oss, tar det ikke mange dagene.