Tre år til med skimming

Alle kort skal få chip i løpet av neste år. Men først i 2012 vil alle brukersteder ha chip-lesere.

Foto: BBC/Youtube
Foto: BBC/Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om man kan kopiere magnetstripen på bankkortet, kan man enkelt lage en kopi av kortet. Det man mangler da er koden, men i de tilfeller der betalingsterminaler i butikker har blitt manipulert, har svindlerne også klart å registrere hvilken kode kunden har trykket og overføre denne til seg selv.

Med kort og kode er det da fritt frem å tømme kontoen din. I de siste sakene i Oslo, har tømmingen skjedd i Italia og USA.

Alle får chip neste år

EU har tatt initiativ til et felles betalingsmarked, hvor kortkostnadene skal være de samme over hele Europa. Det er i den forbindelse også stilt sikkerhetskrav til betalingssystemene. Blant annet skal alle kort i Europa ha chip og kode innen utløpet av 2010.

Det er ikke Visa og MasterCard som presser på for en hurtigere utskiftning. Det er nemlig utstederne, bankene, som vanligvis dekker tapet ved skimming. Visa tillater fremdeles at det utstedes kort uten chip.

- Norge har generelt lite svindel. Statistisk sett lite svindel i forhold til volumet, sier pressekoordinator Trond C. Brekke i Visa. - Vi har en svindelrate på 0,029% av transaksjonene. Snittet i Europa er 0,05%.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.