Tre av fire endrer ikke selvangivelsen

Og 450.000 gidder ikke engang å sjekke.

ELEKTRONISK: Alt Skatteetaten trenger å vite om deg, vet de allerede. Og feilene blir statig færre. De fleste trenger derfor ikke foreta seg noe som helst. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ELEKTRONISK: Alt Skatteetaten trenger å vite om deg, vet de allerede. Og feilene blir statig færre. De fleste trenger derfor ikke foreta seg noe som helst. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag denne uka får lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende tilgang til selvangivelsen for skatteåret 2015.

Det lønner seg alltid å sjekke om alt er riktig, inkludert fradragene du har krav på. Men i en digital verden der skattemyndighetene har tilgang på både lønnsslipper, bankkontoer, NAV-utbetalinger og aksjehandel føler nok mange at det er et unødvendig ork å sette seg ned med kalkulatoren for å dobbeltsjekke.

LES OGSÅ: Nå kommer selvangivelsen

- Stemmer for de aller fleste

- De fleste opplever nok at opplysningene stemmer. Men unntak finnes, for eksempel hos dem som har krav på for eksempel fradrag for barnepass og endel andre grupper, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ernst Arne Larsen i Skatteetaten til Dinside.

FÅ ENDRER: Statstikken viser at det bare er et beskjedent antall som gjør endringer i selvangivelsen, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ernst Arne Larsen i Skatteetaten. Foto: SKATTEETATEN
FÅ ENDRER: Statstikken viser at det bare er et beskjedent antall som gjør endringer i selvangivelsen, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ernst Arne Larsen i Skatteetaten. Foto: SKATTEETATEN Vis mer


Skattemyndighetene anbefaler likevel at du går inn og sjekker om alt er riktig og endrer det som måtte være feil.

– Det er viktig å være klar over at selvangivelsen ikke er ferdig utfylt. Den er forhåndsutfylt. Det er flere fradrag som ikke føres opp, og det kan være feil i de innrapporterte opplysningene. Derfor er det viktig at alle sjekker selvangivelsen sin nøye. Hvis ikke risikerer man å betale for mye skatt, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NTB.

LES OGSÅ: Sjekk skatten for 2016

870.000 av 3,6 millioner gjør endringer

Likevel er det slik at 450.000 av oss ikke en gang gidder å logge oss inn via Altinn for å sjekke.

Selv om det neppe er særlig smart å gi blaffen, får du ikke lenger myndighetene på nakken. For mens det tidligere var slik at du aktivt måtte bekrefte at alt var i orden, ble det i 2008 ble innført en «den som tier samtykker»-ordning.

Det betyr at dersom du føler deg trygg på at skattefuten vet best og alt er i orden, så trenger du ikke foreta deg noe som helst.

Selv om det store flertallet på 3,1 millioner faktisk går inn, er det bare et mindretall som finner noe de mener er feil. Det viser 2015-statistikken fra Skatteetaten.

Bare 870.000 av de til sammen 3,6 millioner «heldigitale» skattebetalerne her i landet går inn og gjør endringer.

Det vil altså si 24,1 prosent, og mindre enn én av fire.

LES OGSÅ: Dette er de nye skattereglene for 2016

PASS PÅ: Stemmer reise- og rentefradragene? Foto: Foto/montasje: PER ERVLAND/BERIT B. NJARGA
PASS PÅ: Stemmer reise- og rentefradragene? Foto: Foto/montasje: PER ERVLAND/BERIT B. NJARGA Vis mer


Postene som oftest blir endret

Fortsatt er det 1,1 millioner av oss som mottar selvangivelsen på gamlemåten, altså på papir. Men også disse har tilgang til selvangivelsen på nett, om de vil.

- Tidligere var de slik at vi bare visste hvor mange vi hadde sendt ut konvolutter til, men ikke hvor mange som faktisk åpnet konvoluttene. I dag har vi jo nøyaktige tall for hvor mange som faktisk går inn og gjør endringer, sier Larsen.

Dermed har skattemyndighetene også god oversikt over hvilke poster som blir endret oftest.

Mest populære er reisefradrag, gjeldsrenter, størrelse på gjeld, bilhold, renteinntekter, bankinnskudd og fradrag for barnepass.

LES OGSÅ: Så mye får du i reisefradrag i 2016

Svaret kommer 22. juni

Du har fortsatt en hel måned igjen til å gjøre endringer. Men lørdag 30. april er siste frist for lønnstakere og pensjonister.

Næringsdrivende kan vente ytterligere en måned, fram til 31. mai.

Den 22. juni blir det sendt ut varsel om at skatteoppgjøret blir klart. Selv om de fleste da vil få vite om de skylder penger eller får penger tilbake, får enkelte beskjed senere. Skatteoppgjøret løper helt fram til 12. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer